România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică: ora 3.00 a devenit ora 4.00. Cum ni se schimbă viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora 3.00 devine ora 4.00 în noaptea de 29/30 martie 2014
Ora 3.00 devine ora 4.00 în noaptea de 29/30 martie 2014

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora oficială de vară. Astfel, dăm ceasurile înainte, astfel încât ora 03.00 devine ora 04.00. Mersul trenurilor nu se va schimba, dar asupra bioritmului uman se pot constata unele efecte.

Ni se resetează ritmul circadian

Schimbarea orei, în orice direcţie (fie că este toamnă şi „câştigăm“ o oră, fie că este vară şi „pierdem“ o oră) schimbă, de fapt, principalul indicator al timpului – lumina.

Astfel, ritmul nostru circadian de 24 de ore va fi setat şi resetat de fiecare dată când se schimbă ora. Ceasul nostru intern după care se ghidează procesele fiziologice – ritmul circadian va deveni nesincronizat cu actualul nostru ciclu zi/noapte. Cum ne adaptăm la aceste schimbări depinde de câteva lucruri.

În general, cu „pierderea“ unei ore în primăvară, organismul nostru se adaptează mult mai greu decât cu „câştigarea“ unei ore toamna. O oră de culcare mai devreme, de exemplu, poate cauza dificultăţi de somn şi o stare mai alertă în prima parte a nopţii când ar trebuie să ne programăm să dormim.

Dacă dormi acele ore sănătoase de somn, adică între şapte şi nouă ore de somn odihnitor în fiecare noapte, trebuie doar „să te programezi“ să te culci cu câteva minute înainte de ora obişnuită, mărind această perioadă încet, zi de zi, şi, astfel, te vei trezi la fel de bine ca altă dată.

70 de trenuri vor ajunge mai „târziu“ la destinaţie

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 29/30 martie 2014 ora 03.00 care devine ora 04.00. După această oră (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Astfel, un număr de 70 de trenuri, din care 8 trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor ajunge la destinaţie cu orarii modificate
“, anunţă, într-un comunicat, CFR Călători.

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2014, „între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare“, precizează transportatorul public feroviar de călători.


Scurt istoric al orei de vară

William Willett, un constructor englez, a fost cel care, în anul 1905 a adus pentru prima dată ideea de schimbare la ora de vară.

Mergând dimineaţă foarte devreme spre un loc unde să ia micul dejun, William a văzut că, deşi era foarte multă lumină la acea oră, mulţi londonezi încă doarmeau şi nu îşi începuseră activitatea zilei. Era ora 6 dimineaţă, iar activitatea londonezilor începea, în general, de la ora 7.

William Willett a fost conştient că această oră de lumină nu era folosită de nimeni, astfel, doi ani mai târziu şi-a publicat idea, însă nu a fost pusă în aplicare. Germania a fost prima ţară care a adoptat, în 30 aprilie 1916, schimbarea orei de vară.

Pentru a nu fi aşa de bruscă schimbarea şi a diminua efectele asupra organismului, chiar inventatorul orei de vară, William Willett, a propus că schimbarea să se facă în decursul mai multor zile, câte 20 de minute zilnic, însă această propunere nu a fost niciodată pusă în practică.

Schimbarea la oră de vară s-a introdus în majoritatea ţărilor odată cu prima criză mondială a petrolului din anul 1974. S-a generalizat această practică pentru a profita mai mult de lumina zilei şi pentru reducerea consumului de electricitate pentru iluminare.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Din 1943, practica trecerii la oră de vară a fost suspendată, apoi a fost reintrodusă începând din 1979.

Practic, prin schimbarea la ora de vară nu se mai pierde prima oră de soare din zi, în schimb se profită de o oră în plus de lumină seara, atunci când se face economia de energie electrică prin nefolosirea surselor pentru iluminat.


Curiozităţi în ceea ce priveşte schimbarea orei
 
** Ţările care folosesc DST (Daylight Saving Time sau schimbarea orei) sunt în principal cele din emisfera nordică a planetei. Nu se realizează trecerea la oră de vară în ţări precum Islanda, o parte din Canada, Statele Unite şi Mexic, şi practic toată zona asiatică.

** Dacă se nasc doi gemeni în ultima duminică a lunii octombrie, primul la oră 3.55, înainte de trecerea la oră de iarnă, iar al doilea după 10 minute, respectiv la ora 4.05 (oră care devine 3.05), cel de-al doilea este, legal vorbind, este copilul mai mare.

** Sistemul de operare Windows 95 a fost primul care a introdus schimbarea automată la oră de vară, dar datorită unei erori de programare, schimbarea s-a făcut doar în acel an.

** În fine, mai multe studii internaţionale arată că în lunea imediat următoare trecerii la ora de vară, au loc, în medie, cu 8% mai multe accidente rutiere decât în celalalte zile.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite