România va sparge monopolul Rusiei pe gazele naturale importate de Ungaria

România va sparge monopolul Rusiei pe gazele
naturale importate de Ungaria

Péter Szijjártó şi Teodor Meleşcanu

România va crea condiţii tehnice pentru a exporta gaze naturale spre Ungaria până în 2020, fiind pentru prima dată în câteva decenii când vecinii de la vest ar mai importa resursa din altă sursă decât Rusia, informează agenţia ungară de presă MTI.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cooperarea româno-ungară în ceea ce priveşte securitatea energetică poate fi un pas istoric, a declarat luni Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, după o întâlnire cu omologul român Teodor Meleşcanu.

Cele două părţi s-au pus de accord ca România să aibă condiţiile tehnice ca în 2020 să exporte gaze naturale către Ungaria, iar până în 2022 să fie posibil să transporte către Ungaria o cantitate semnificativă de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile ungare vor reuşi să realizeze o rută de transport a gazelor cu o capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi.

„Aceasta va fi pentru prima dată în ultimele decenii când Ungaria va putea cumpăra mari cantităţi de gaze care să nu fie legate de Rusia”, a declarat ministrul ungar.

Partea română s-a angajat să construiască compresoare până în 2020 pentru a livra Ungariei 1,75 miliarde de metri cubi anual şi să-şi extindă capacitatea până în 2022 pentru ca Ungaria să cumpere anual de la ExxonMobil şi OMV 4,4 miliarde metri cubi de gaz.

„Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hubul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoducutul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei va fi finalizată”, a spus Peter Szijjarto. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările