România, somată să transpună în legislaţia naţională legislaţia UE privind securitatea cibernetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razboiul cibernetic FOTO EPA

Comisia Europeană solicită statelor membre, printre care şi România, să transpună în legislaţiile naţionale legislaţia UE privind securitatea cibernetică.

Comisia a decis joi, 19 iulie, să trimită câte o scrisoare de punere în întârziere către 17 state membre, solicitându-le să transpună integral în legislaţia naţională primul act din legislaţia UE privind securitatea cibernetică. Această decizie vizează următoarele state membre: Austria, Bulgaria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Spania.

Obiectivul Directivei privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva NIS; Directiva 2016/1148/UE) este de a obţine un nivel ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în întreaga UE, prin dezvoltarea capacităţilor naţionale în domeniul securităţii cibernetice, prin sporirea cooperării la nivelul UE şi prin impunerea obligativităţii raportării incidentelor de către operatorii de servicii esenţiale şi de către furnizorii de servicii digitale.

Statele membre trebuiau să transpună Directiva NIS în legislaţiile naţionale până în data de 9 mai 2018, întrucât aceasta a intrat în vigoare în august 2016. Până în prezent, 11 state membre au notificat Comisiei Europene transpunerea integrală a directivei şi sunt în curs de verificare a transpunerii pentru a confirma transpunerea integrală. Celelalte state membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere trimisă de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în luna iulie includ 146 de scrisori de punere în întârziere în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor de stat membru, 14 avize motivate şi 16 trimiteri în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Totodată, Comisia închide 80 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite