România, somată să transpună legislaţia europeană privind deşeurile radioactive

România, somată să transpună legislaţia europeană privind deşeurile radioactive

Comisia Europeană a trimis joi notificări către 20 de state membre, printre care şi România, prin care le cere să transpună Directiva privind gestionarea deşeurilor radioactive. România are timp 2 luni să se conformeze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Europeană a transmis joi scrisori de punere în întârziere către Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Regatului Unit pentru că nu a transpus în mod corect anumite cerinţe ale Directivei privind combustibilul uzat şi deşeurile radioactive 2011/70 / Euratom). 
 
Directiva stabileşte un cadru comunitar pentru asigurarea unei gestionări responsabile şi sigure a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive, pentru a evita impunerea unor sarcini nejustificate generaţiilor viitoare. 
 
În plus, Comisia invită Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Spania şi Regatul Unit să adopte programe naţionale gestionarea politicii de gestionare a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive. 
 
Statele membre în cauză au acum două luni pentru a răspunde argumentelor ridicate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
 
Norme privind securitatea nucleară
 
Pe de altă parte, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Ciprului, Finlandei, Greciei, Irlandei, Italiei, Luxemburgului, Maltei, Portugaliei şi Suediei, solicitând transpunerea noii directive privind standardele de siguranţă de bază (Directiva Consiliului nr. 2013/59 / Euratom). 
 
Statele membre au fost obligate să transpună directiva până la 6 februarie 2018. 
 
Noua directivă modernizează şi consolidează legislaţia europeană privind protecţia împotriva radiaţiilor. Acesta stabileşte standardele de siguranţă de bază pentru a proteja lucrătorii, membrii publicului şi pacienţii împotriva pericolelor care decurg din expunerea la radiaţii ionizante. Acesta include, de asemenea, dispoziţii privind pregătirea şi răspunsul la situaţii de urgenţă care au fost consolidate în urma accidentului nuclear de la Fukushima. 
 
Statele membre în cauză au acum două luni pentru a răspunde argumentelor ridicate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările