România riscă infringement, dacă va decide definitiv ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe OPCOM

România riscă infringement, dacă va decide definitiv ca
70% din gaze să fie tranzacţionate pe OPCOM

O eventuală decizie definitivă ca 70% din gazele naturale din România să fie tranzacţionate pe bursa OPCOM va aduce o procedură de infringement pentru ţara noastră, Comisia Europeană nefiind de acord cu această situaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest lucru este subliniat într-o scrisoare obţinută de HotNews care a fost trimisă de comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, către Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Toma Petcu, ministrul Energiei şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii. Dezacordul Comisiei a fost confirmat şi de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE.

El a declarat, citat de Agerpres, că există o scrisoare care a fost prezentată neoficial de operatorul de transport, „care avea o relaţie directă cu comisarul, în care se precizează că anumite elemente din ordonanţa 64 aprobate în şedinţa comisiei din 4 octombrie ar contraveni unor obligaţii potrivit cărora statele membre trebuie să participe la piaţa comună internă prin facilitarea demersurilor de tranzacţii transfrontaliere”. „Stabilirea unui coeficient cert, mare, consideră dânşii, adică 70% pentru tranzacţionarea obligatorie, ar duce la imposibilitatea tranzacţionării transfrontaliere, deci practic împiedică exportul”, a precizat Havrileţ, potrivit Agerpres.

El a mai spus că Executivul european a declanşat deja procedura de infringement împotriva României pe această temă.

Ce a dus la infringement                                                                                                                 

Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor a aprobat, în şedinţa din data de 4 octombrie, un votat un amendament la OUG 64/2016 privind piaţa gazelor naturale, care prevede ca 70% dintre tranzacţiile cu gaze naturale să se desfăşoare pe bursă şi doar pe platformele OPCOM, excluzând Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Bursa Română de Mărfuri susţine că astfel a fost interzisă din piaţa de gaze naturale prin atribuirea în exclusivitate a tranzacţiilor din piaţa angro de gaze operatorului de stat OPCOM.

„Nu a existat nicio explicaţie pentru decizia Comisiei, nu au fost prezentate niciun fel de argumente pentru care o activitate economică din domeniul serviciilor nu mai poate fi prestată şi de către o entitate privată deja licenţiată, care pe baza licenţei a investit şi a construit cu eforturi proprii o piaţă care prezintă rezultate remarcabile”, susţin reprezentanţii BRM. Instituţia mai arată că „impunerea unui monopol de stat asupra tranzacţionării gazelor naturale, printr-un proces de legiferare denaturat, este anticonstituţională şi încalcă în mod flagrant legislaţia UE în materie de funcţionare a pieţelor bursiere şi principiile de concurenţă”. În acelaşi timp, potrivit BRM, decizia Comisiei afectează structural sistemul energetic românesc şi pune sub semnul incertitudinii finanţarea UE pentru gazoductul BRUA şi investiţiile din platoul continental al Mării Negre.

citeste totul despre: