România respinge înstrăinarea acţiunilor OMV de la Petrom către o altă companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
omv petrom

Statul român îşi poate păstra dreptul de preempţiune asupra acţiunilor Petrom, în cazul în care OMV va decide înstrăinarea participaţiei, sau se poate opune vânzării către o altă companie, având în vedere că Directiva Petrolului legiferează aceste variante de intervenţie a statului în cazuri de siguranţă naţională.

„OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român. (...) Un articol din Directiva petrolului (transpusă recent în legislaţia românească – n. red.) spune că, pe motive de securitate naţională, un stat membru poate refuza acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât şi gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate naţională, să nu fie de acord cu orice tranzacţie. Şi nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacţie legată de acorduri petroliere“, a declarat recent ministrul Energiei Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, „nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere“.

Declaraţia ministrului survine unui articol publicat recent în jurnalul austriac „Kurier“, care avansa ideea că OMV ar dori să înstrăineze participaţia deţinută în România la Petrom, potenţialii cumpărători fiind Gazprom, Mol, dar şi statul român prin Romgaz. În acest din urmă caz, „Kurier“ scria că ar putea fi vorba despre o renaţionalizare.

În prezent, OMV Aktiengesellschaft deţine la OMV Petrom 51,01% din acţiuni, statul român - alte 20,64%, Fondul Proprietatea - aproape 7%, iar alte persoane fizice şi juridice - încă 21,35%.

Privatizarea Petrom a avut loc în 2004

În urmă cu aproape 16 ani, în luna decembrie 2004, statul român a cedat 33% din Petrom, cea mai mare companie din România la acea vreme, către austriecii de la OMV, deal din care România a încasat 669 de milioane de euro (deşi presa austriacă scrie că OMV ar fi plătit 1,5 miliarde de euro şi că ar fi cumpărat pentru 51% dintre acţiuni, nu 33%). 

Cert este că, zece ani mai târziu, OMV Petrom anunţa că a obţinut profituri cumulate de 5,55 miliarde de euro, de peste opt ori mai mari decât suma plătită României. 

Revenind în prezent, doar în primele şase luni din acest an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1 miliard de lei, cu 13% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, şi a plătit statului român contribuţii şi dividende de 5,4 miliarde de lei.

„Kurier“: Participaţia OMV în Petrom, una din „vacile de muls bani“

În ciuda profiturilor obţinute de compania austriacă de pe urma Petrom, publicaţia austriacă „Kurier“ susţine că participaţia deţinută de OMV în Petrom este una dintre „vacile de muls bani“ şi că o posibilă vânzare a filialei Petrom declanşează temeri în România. „De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre «vacile de muls bani» ale OMV. În „anul Corona“, 2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane de euro din profitul total al grupului OMV de 1,68 miliarde euro“, arată jurnalul austriac Kurier

Potrivit acestuia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze.

„Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul apropiat. După cum se aude din companie, încă şeful OMV, Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea companiei într-un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său, Alfred Stern, vrea să continue acest curs. O investiţie old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu“, se arată în analiză. În aceste condiţii, scrie publicaţia, o eventuală retragere a OMV din Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL-ul, compania maghiară de stat.

Conform jurnalului vienez, „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. „Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon, iar alte trei miliarde de euro vor trebui investite în următorii patru ani“, scria „Kurier“, precizând că strategia concretă a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. 

OMV Petrom anunţase că vrea să opereze perimetrul Neptun, dacă Romgaz cumpără acţiunile Exxon

La 17 iunie a.c., după ce Exxon îşi anunţase deja oficial intenţia de a vinde participaţia deţinută în perimetrul Neptun din Marea Neagră, Romgaz a semnat cu Exxon un acord prin care compania americană acordă celei româneşti un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 octombrie 2021) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Acest lucru înseamnă că, în următoarele patru luni, ExxonMobil nu mai discută cu alte companii despre vânzarea acestui proiect.

OMV Petrom anunţase în aprilie a.c. că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite