România redevine „Tigrul Europei“, cu preţul creşterii pe consum din importuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia României este catalogată „Tigrul Europei“ întrucât a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre
Economia României este catalogată „Tigrul Europei“ întrucât a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre

România este din nou „Tigrul Europei“, cu o creştere economică de 4,2% în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară din 2015 şi cu 1,6% faţă de trimestrul anterior, cel mai mare avans din Uniunea Europeană, însă stimulat de creşterea puternică a consumului populaţiei, în bună măsură din importuri.

Potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, la nivelul zonei euro, economia a avansat cu 0,6%, iar la nivelul Uniunii Europene cu 0,5%, faţă de ultimul trimestru din 2015.

Pe lângă România, creşteri economice ridicate, faţă de trimestrul anterior, au mai fost consemnate în Cipru (0,9%), Spania, Lituania, Austria şi Slovacia (0,8%) şi Bulgaria şi Germania (0,7%).

Economia Ungariei s-a contractat cu 0,8% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, a Greciei cu 0,5%, iar cea a Poloniei cu 0,1%. Economia Estoniei a stagnat.

Raportat la primul trimestru din 2015, economia României a consemnat o creştere de 4,2% în primele trei luni ale acestui an, cel mai ridicat ritm din UE, la egalitate cu cel din Suedia. 

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că economia românească a crescut în primul trimestru din acest an cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 (4,2% în serie ajustată) şi cu 1,6% faţă de trimestrul precedent, susţinută de avansul puternic al consumului populaţiei.

Pe partea de formare a PIB, creşterea economcă a fost susţinută în special de avansul cu 13,1%, faţă de primul trimestru din 2015, din comerţul en gros şi en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante, cele mai sensibile activităţi la creşterea consumului. De asemenea, activităţile de spectacole, culturale şi recreative au avansat cu 8,9%, iar activitatea din sectorul informatică şi comunicaţii a crescut cu 7,6%.

Singurul domeniu în declin faţă de primele trei luni din 2015 a fost agricultura, cu o scădere a activităţii cu 1,1% în primul trimestru din acest an. 

Pe partea de utilizare a PIB, cheltuielile de consum ale populaţiei au urcat în primul trimestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, contribuind cel mai mult la creşterea economică. 

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite