România ar putea primi de la S&P un rating de recomandare pentru investiţii, după şase ani de „junk”. Analiştii BCR se întreabă dacă nu e prea târziu

România ar putea primi de la S&P un rating de recomandare pentru 
investiţii, după şase ani de „junk”. Analiştii BCR se întreabă dacă 
nu e prea târziu

Investitorii aşteaptă verdictul S&P: este sau nu România o ţară recomandabilă?

„Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de investment grade, în 2014", scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Nivelul de rating "investment grade"  recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări, iar un rating sub "investment grade", numit cel mai des "junk", declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.

Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin" ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu".

Decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy's, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria „junk", în ciuda crizei.

Pe ce titluri ar putea miza investitorii

Decizia S&P vine cu mult în urma îmbunătăţirilor condiţiilor macroeconomice, care au fost deja luate în consideraţie de investitori. Totuşi, evaluările comparate sugerează că România este încă ieftină  faţă de alte ţări din aceeaşi categorie", scriu autorii raportului, citat de economica.net.

Erste anticipează că fluxurile suplimentare de investiţii vor veni din partea fondurilor pentru care ratingul S&P este un criteriu obligatoriu de asumare a expunerii pe România. Principala atracţie ar putea fi titlurile de stat denominate în valută, „care au preţuri decente şi evită riscul valutar" (al deprecierii leului).

S&P este singura agenţie care a ignorat nu doar îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, ci şi reacţia pieţelor la acestea (marjele instrumentelor de management de risc CDS, randamentele titlurilor de stat).

Ratingurile României sunt Baa3 după clasificarea Moody's, datând din 2006 în urma unei promovări, BB+ pe scala S&P (după o retrogradare din 2008) şi BBB- pe scala Fitch (după o promovare din 2011).

S&P va reveni asupra ratingului în a doua jumătate a anului 2014

Retrogradarea României de către S&P datează de la debutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.

De atunci multe s-au schimbat. Deficitul de cont curent s-a îngustat la 1,1% din PIB în 2013, de la 13,7% în 2008, iar gradul de acoperire cu rezerve valutare a datoriei externe pe termen scurt a crescut la 181% în februarie 2014, faţă de 127% în decembrie 2008”, potrivit calculelor BCR.
Deficitul bugetar a scăzut sub 3% din PIB în 2013 de la 9% în 2009.

S&P încă mai lăsa impresia, în noiembrie anul trecut, că va rămâne deconectată de percepţiile pieţei, când spunea că există cel puţin o probabilitate de 1 la 3 ca ratingul României să fie crescut în semestrul 2 din 2014”, aminteşte raportul Erste.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: