România pierde şi în SUA disputa cu fraţii Micula. Ţara noastră, tot mai aproape să le plătească despăgubiri de sute de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Micula

Fraţii Micula au câştigat şi în justiţia americană dreptul de a încasa despăgubiri de sute de milioane de dolari de la statul român.

Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a recunoscut şi a confirmat, printr-o decizie din data de 11 septembrie, hotărârea arbitrală pronunţată de Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), din anul 2013, prin care România a fost obligată la plata unor despăgubiri de 250 milioane de dolari către fraţii Micula, pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia.

Fraţii Micula solicită acum de la statul român peste 331 milioane de dolari, deoarece dobânzile au continuat să se acumuleze.

Potrivit unor documente consultate de profit.ro, judecătorul care a emis decizia a criticat aspru atitudinea statului român în cursul procesului. „Dacă acest caz ar fi constituit o speţă ipotetică la un examen de procedură civilă la facultatea de drept, România ar fi picat examenul. Manevrele procedurale ale României au provocat confuzie, au întârziat nejustificat procesul şi, fără îndoială, au majorat cheltuielile reclamanţilor”, a afirmat judecătorul, în motivarea deciziei sale.

Conform legii americane, România poate face apel la decizia Curţii Federale la Curtea de Apel a districtului Columbia.

Într-un proces ce durează mai bine de zece ani de zile, fraţii Micula au dat statul român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL şi Scandic Distilleries SA în baza unui acord între statul suedez şi statul român, fraţii Micula fiind cetăţeni suedezi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite