România, a opta putere agricolă din Uniunea Europeană, după valoarea producţiei din 2014

România, a opta putere agricolă din Uniunea Europeană, după valoarea producţiei din 2014

România a avut a cincea producţie de cereale din UE FOTO: Guliver/Getty Images

Patru state cumulează aproape jumătate din terenul agricol al UE: Franţa (16% din total), Spania (13,4%), Marea Britanie (10%) şi Germania (9,6%). Următoarele trei - Polonia, România şi Italia - deţin împreună 23%, iar restul de 21 de state au 28,6% din suprafaţa agricolă a UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele care contribuie cel mai mult la valoarea producţiei agricole totale în Uniunea Europană sunt Franţa (18% din totalul UE), urmată de Germania (14%), Italia (13%), Spania (10%), Marea Britanie (8%), Olanda (7%), Polonia (5%) şi România (4%). Împreună, aceste opt state reprezintă 80% din producţia agricolă a UE.

Valoarea totală a producţiei agricole a UE a fost de 415 miliarde de euro în 2014, din care 16,8 miliarde de euro au aparţinut României.

România se situează pe cea mai bună poziţie - locul trei - din agricultura UE la numărul de capete de ovine (9,5 milioane de capete, 11% din totalul UE), după Marea Britanie (27%) şi Spania (18%).

În Uniunea Europeană s-a recoltat în 2014 o cantitate record de 331,7 milioane tone de cereale, pe primul loc fiind Franţa cu 72,7 milioane tone, urmată de Germania (52 milioane tone), Polonia (31,9 milioane tone), Marea Britanie (24,5 milioane tone) şi România (22,1 milioane tone), arată datele statistice publicate joi de Oficiul european de statistică Eurostat.

În 2014, producţia de cereale a crescut comparativ cu 2013 în marea majoritate a statelor membre, inclusiv în România de la 20,8 milioane tone la 22,1 milioane tone.

De asemenea, producţia de cereale a UE a fost mai mare cu 15,2% în 2014 faţă de producţia medie realizată în 2000-2012 chiar dacă în aceeaşi perioadă suprafaţa cultivată a scăzut cu 5%.

În rândul statelor membre, cele mai remarcabile creşteri ale producţiei de cereale au fost înregistrate în cazul statelor baltice, Lituania (72,4%), Estonia (70,3%) şi Letonia (68,3%), urmate de Bulgaria (56,9%), Slovacia (49,3%) şi România (39,1%).

În termeni de valoare, cerealele reprezintă 13% din producţia agricolă a UE şi echivalează cu 25% din producţia vegetală a UE. În schimb, porcinele, vitele şi ovinele reprezintă 17% din producţia agricolă a UE şi acoperă 42% din producţia animală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările