România a obţinut cea mai ieftină finanţare din istorie: 2,97% pe an pentru eurobondurile cu scadenţă în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România dă semnale de încredere pieţelor financiare internaţionale
România dă semnale de încredere pieţelor financiare internaţionale

România a atras, marţi 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric, potrivit Bloomberg.

La deschiderea licitaţiei, Ministerul Finanţelor a anunţat un randament indicativ uşor peste 3%, respectiv „mid swap rate“ la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de bază.

Marja iniţială peste mid swap era, la acel moment, similară celei obţinute la emisiunea din aprilie, când randamentul final a fost de 3,7%.

La finalul subrscrierilor, preţul setat de aranjori împreună cu Ministerul Finanţelor a fost cu 185 puncte de bază peste mid swap.

Aranjorii emisiunii au fost HSBC, Societe Generale, Raiffeisen şi UniCredit.

Cererea investitorilor, de trei ori mai mare decât oferta Finanţelor

Anterior, intermediarii operaţiunii anunţaseră o sumă indicativă între 1 miliard şi 1,5 miliarde de euro şi un randament final de referinţă cu 190 puncte de bază peste rata mid-swap plus sau minus 5 puncte de bază.

Rata mid-swap este în prezent de 1,12%, ceea ce duce randamentul final la 2,97% pe an, sub nivelul record obţinut în aprilie, de 3,7% pe an.

Ordinele de cumpărare au depăşit 4 miliarde de euro.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat săptămâna trecută pentru Bloomberg că România intenţionează să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămâni.

Ultimul minim istoric fusese de 3,7%

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, când România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament de 3,7% pe an.

Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite