România, din noul „Tigrul Europei”: Creşterea economică de 3,8% pe primul semestru!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datele INS despre creşterea economică a României
Datele INS despre creşterea economică a României

Vestea despre creşterea economică de 3,8% pe primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, reprezintă o surpriză plăcută pentru toţi susţinătorii măsurilor economice şi sociale luate de Guvern în ultima perioadă, dar şi o descurajare pentru detractorii scăderii TVA, ai noului Cod Fiscal şi ai Legii Salarizării.

Datele publicate vineri de INS arată că România continuă trendul ascendent de dezvoltare economică, chiar accelerând ritmul de creştere faţă de ultimii doi ani, când PIB-ul s-a mărit cu 2,8% în 2014 şi 3,4% în 2013. Ar  trebui să fie clar pentru orice român că performanţele constante ale economiei nu ar fi posibile fără o gestiune bună a cheltuielilor statului, măsuri fiscale stimulative şi o îmbunătăţire a colectării rezultată din restructurarea ANAF.

Vestea bună pentru majoritatea românilor este că avansul nu va rămâne doar pe hârtie, sub formă de statistici, ci se va simţi din ce în ce mai mult în buzunare. Lista cu măsurile menite să transforme creşterea economică în bunăstare este destul de lungă – creşterea anuală a salariului minim (1.200 RON în 2016) şi a salariului mediu (8% iulie 2015 faţă de iulie 2014), scăderea record a inflaţiei şi micşorarea preţurilor de consum (TVA de 9% pentru alimente a avut un impact semnificativ - acestea s-au ieftinit cu 7,25% fata de iulie 2014), crearea de noi locuri de muncă (peste un sfert de milion), încurajarea unei implicări mai mari din partea investitorilor străini în ţară, creşterea volumului de exporturi etc. De altfel, poate cel mai util indicator este faptul că puterea de cumpărare a crescut în ultimul an (iunie 2015 faşă de iunie 2014) cu 9,5% la salariaţi şi cu 6,6% la pensionari.

Totodată, în aceste condiţii de creştere economică nu putem ignora deloc nevoia de aplicare a unor modificări de politică fiscală care să avantajeze mediul economic şi să permită continuarea actualului trend. Reducerea cotei generale TVA la 19%-20% (de la 24%) şi planul de relaxare fiscală inclus în noul Cod reprezintă o condiţie obligatorie pentru ca rezultatele economice bune să fie multiplicate, iar nivelul de trai să crească în mod sustenabil şi permanent.

Cred că este un motiv de mândrie faptul că ţara noastră ocupă an de an o poziţie de top la nivelul creşterii PIB în rândul statelor Uniunii Europene. Ocupând un rol strategic important în regiune – un pol de stabilitate economică, România este lăudată din ce în ce mai des de analiştii străini pentru potenţialul pentru investitori, iar imaginea formată – de „Tigru al Europei” – nu poate fi decât avantajoasă. Rămâne de văzut totuşi dacă instabilitatea politică generată de luptele inutile ale liberalilor pentru a ajunge la putere va arunca în aer toate aceste rezultate bune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite