România are mai puţin de 7 milioane de hectare de păduri, jumătate sunt private. INFOGRAFIE: Inventarul Forestier Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are, în prezent, circa 6,9 milioane de hectare de fond forestier, din care 51% în proprietate privată, arată datele Inventarului Forestier Naţional (IFN), date joi publicităţii.

Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură şi prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii - care include şi industria alimentară - este de 12%.

Două hectare de teren agricol la unul de pădure

Pe lângă suprafaţa de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1.

De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Speciile predominante: fagul şi molidul

Informaţiile IFN mai arată că, în metri cubi, volumul de pădure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt:
- fagul (36,8%)
- molidul (23,8%)
- gorunul (10,1%)
- carpenul (8,1%)
- bradul (5%).

Inventarul se realizează o dată la 5 ani

„IFN a fost demarat în anul 2006, iar realizarea sa a fost statuată prin Codul silvic în 2008, pentru a ne alinia standardelor europene.
Acest inventar trebuie realizat, la nivel naţional, o dată la cinci ani. Trebuie realizat din nevoia de informaţii precise şi actualizate, pe baza cărora să se realizeze politica silvică, prognoze, programe şi strategii pentru dezvoltarea sectorului forestier“, a declarat directorul de Politici şi Strategii din Ministerul Mediului, Dănuţ Iacob.

IFN conţinând datele de mai sus a fost realizat în perioada 2008-2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013.

inventarul forestier
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite