România, pe primul loc în topul ţărilor în care se consumă ţigări de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu KPMG coordonat de RUSI arată că doar în ţara noastră, în 2016, s-au vândut pe piaţa neagră 3,15 miliarde ţigarete. În total, în UE s-au consumat 48 miliarde ţigarete ilegale. Guvernele au pierdut venituri fiscale de până la 10,2 miliarde de euro.

România şi Austria sunt singurele ţări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016. Pe plan local, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut, în ultimul an, de la o medie de 15,6% în 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeană, de 9,5%.

„România ocupă primul loc în top 5 ţări cu cel mai mare consum de ţigarete provenite din comerţul ilicit (Illicit Whites), cu  3,15 miliarde ţigarete vândute pe piaţa neagră”, se arată în studiu.

Potrivit acestuia, incidenţa comerţului ilicit cu ţigarete se menţine la cote ridicate în Uniunea Europeana, cu un total de 48 miliarde de ţigarete de provenienţă ilegală consumate, mai mult decât volumul total cumpărat în mod legal în Franţa. Din cauza cotelor ridicate ale consumului de ţigări contrafăcute şi de contrabandă, bugetele de stat au pierdut 10,2 miliarde de euro.

De asemenea, în ciuda ameninţării susţinute, raportul arată că eforturile depuse de autorităţile competente au contribuit la scăderea globală a consumului de ţigarete ilegale din Europa, de la 9,8% în 2015 la 9,1% în 2016. În plus, factorii macroeconomici pozitivi, precum şi mediul stabil de stabilire a preţurilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.

“Încă este nevoie de o abordare holistică a problemei comerţului ilicit cu produse din tutun. Trebuie să continuăm să colaborăm, să comunicăm, să luăm atitudine şi să menţinem parteneriatele puternice existente. După cum arată raportul, consumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute a scăzut cu aproape 10% în 2016. Acestea sunt veşti foarte bune, până în momentul în care observi că 48,3 miliarde de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute au fost consumate, anul trecut, în regiune. Încă avem o problemă majoră”, a declarat Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International. 

Un nou studiu KPMG coordonat de RUSI arată că ţigaretele de provenienţă ilegală reprezintă peste 9% din consumul total din Europa în 2016. 

Potrivit acestuia, Ucraina a surclasat Belarus şi a devenit sursa numărul 1 ţigări ilegale, reprezentând 12% din totalul fluxului de ţigări de contrabandă şi contrafăcute. Cinci ţări (Franţa, Polonia, Marea Britanie, Germania şi Italia) reprezintă 62% din consumul total de ţigarete ilegale din Europa. 

BAT: Anul trecut, statul a pierdut 672 mil. euro

În primăvară, după ce studiul Novel Research anunţa că că în 2016 s-a înregistrat un nivel record al contrabandei cu ţigarete de 16,8%, BAT – unul dintre cei mai mari producători din ţara noastră susţinea că statul a pierdut 672 milioane euro anul trecut.

„În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care în loc să meargă către priorităţile guvernamentale au ajuns în buzunarele contrabandiştilor. Deşi creşterea pieţei negre a fost limitată de eforturile comune ale industriei şi Autorităţii Vamale, devine clar că 2017 va fi un an de test pentru statul român.

Statul va trebui să implice toate autorităţile de control pentru a lupta cu tendinţa de creştere a pieţei negre din ultima jumătate de an. Şi asta pentru că după 20 mai, când legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului îşi va produce toate efectele, traficanţii vor putea aduce din ţările vecine ţigări nu doar la jumătate din preţul la care sunt vândute în România, ci şi neconforme cu standardele europene. Tocmai de aceea, este necesară o implementare cât mai rapidă a Strategiei Naţionale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activă a tuturor factorilor cu atribuţii  în domeniu”, afirma atunci Ileana Dumitru, director Legal & External Affairs, BAT România.

JTI: Cadrul legislativ nu e complet

Recordul înregistrat de comerţul ilicit cu ţigarete în 2016 reflectă, potrivit reprezentanţilor JTI,  situaţia extrem de dificilă în care s-a aflat piaţa legală a ţigaretelor.

„Într-un mediu ostil, dominat de teme false şi acuzaţii nefondate lansate de activiştii antitutun, Comitetul inter-ministerial pentru coordonarea politicilor în domeniul tutunului a fost, practic, anihilat. Astfel, deşi trebuia să avem o lege care să transpună Directiva privind fabricarea şi comercializarea ţigaretelor până la 20 mai, guvernul a tergiversat aprobarea proiectului, care a devenit lege şi a intrat în vigoare pe repede înainte abia la sfârşitul anului, acordând doar o lună pentru conformarea producţiei, în absenţa Normelor de aplicare. Cadrul legislativ nu e complet, dat fiind că, pe lângă Normele de aplicare a legii 201/ 2016 urmează să fie adoptat un număr record de acte secundare sub forma unor Ordine de ministru. Aşa cum am arătat, incertitudinea permanentă şi reglementările disproporţionate nu duc la atingerea obiectivelor de sănătate publică, ci au ca efect direct creşterea contrabandei”, declara Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite