România, una dintre ţările europene în care emisiile de dioxid de carbon au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalii emiţători de dioxid de carbon vor trebui să plătească o taxă începând de la 1 iulie 2012

România se află printre cele unsprezece state europene care şi-au redus anul trecut emisiilede dioxid de carbon, potrivit datelor institutului european de statistică Eurostat.

Datele arată că, anul trecut, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 1,4% în România, faţă de anul 2015, ţara noastră fiind responsabilă de 2,1% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.

Alte zece state membre şi-au redus emisiile, şi anume: Malta, Bulgaria, Portugalia, Marea Britanie, Luxemburg, Grecia, Italia, Estonia, Cehia şi Belgia. Cel mai mare procent al micşorării emisiilor a fost înregistrat în Malta, de 18,2%. Cu toate acestea, Malta este un stat mic şi este responsabilă de numai 0,04% din totalul emisiilor europene. În schimb, vecinii de la sud, bulgarii, au înregistrat a doua cea mai mare reducere a emisiilor de dioxid de carbon din UE, de 7%, lor urmându-le Portugalia, cu 5,7%, şi Marea Britania, cu 4,8%.

În schimb, în 17 alte state europene şi-au majorat emisiile de dioxid de carbon, cea mai mare creştere fiind înregistrată în Finlanda, de 8,5%, în Cipru, de 7%, şi în Slovenia şi Danemarca, de 5,8%, respectiv de  5,7%.

Cu toate acestea, cele mai mari proporţii în totalul emisiilor de dioxid de carbon din UE le au Germania, de 22,9%, Marea Britanie, de 11,7%, şi Italia, de 10,1%.

La nivelul întregii Uniuni Europene, emisiile de dioxid de carbon s-au redus anul trecut cu 0,4%, comparativ cu anul precedent.

Emisiile de dioxid de carbon contribuie major la încălzirea globală. Ele sunt influenţate de factori precum condiţii climatice, creştere economică, mărimea populaţiei, transport şi alte activităţi industriale. Numeroase iniţiative de eficienţă energetică au ca scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a altor gaze de seră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite