România, depăşită de Bulgaria şi la fonduri europene. Cine cheltuie cel mai prost banii de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană este îngrijorată de rata de absorbţie mică din România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Italia
Comisia Europeană este îngrijorată de rata de absorbţie mică din România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Italia

România are o rată de absorbţie a fondurilor structurale de 53,9%, sub procentul de 64,7% al Bulgariei, care depăşeşte chiar şi Cehia şi Slovacia – state care au intrat în Uniunea Europeană (UE) mult mai devreme, în 2004, însă o prezenţă surprinzătoare în acest clasament al statelor care cheltuie cel mai prost banii Bruxelles-ului este Italia, ţară co-fondatoare a UE, potrivit Euronews.

România se află pe ultimul loc în UE, însă înregistrează progrese, consideră sursa citată. Slovacia are 56,3% absorbţie de fonduri europene, în vreme ce Cehia se află la 61,3%. Clasamentul nu ia în considerare Croaţia, care tocmai ce a aderat în acest an. Pe de altă parte, Euronews spune că, dacă statele din Estul Europei au o scuză prin faptul că au aderat recent, în privinţa Italiei acest argument nu ar sta în picioare.

Dr. Ramon Pacheco Pardo, expert pe probleme europene la King’s College din Londra, spune că Italia are probleme cu corupţia, dar un rol semnificativ îl are şi instabilitatea politică la nivel guvernamental şi local. Italia a cheltuit 61,9% din cele 28 de miliarde de euro alocate până în 2013.

„În România problema este corupţia, aceasta este cauza principală“, a mai spus Pardo. „Există o accepţiune largă la Bruxelles că România trebuia să acceadă (în UE- n.r) mai târziu, a fost prea devreme. Se pare că în cazul României, UE este îngrijorată că nu există capacitate (de a cheltui banii – n.r.)“, a adăugat el.

Transparency International a ridicat problema corupţiei din România în cadrul ultimului său index, din 2014. Pe o scară de la 1 la 100, în care 1 reprezintă un nivel foarte corupt, România se află pe poziţia a 43-a. Totuşi, Iulia Spătaru, director adjunct al Transparency International în România, a afirmat că, în cazul fondurilor europene, corupţia este o problemă mică. „Nu este corupţie cât este câteodată birocraţie, administraţie şi erori legislative cauzate de legislaţie“, a declarat Spătaru. „Nu pot spune 100% că nu există corupţie. Dacă era prea multă am fi văzut o rată de cheltuire aproape de 200% (din alocarea pe ţară – n.r.)“, a completat ea.

Dr. Pardo spune că, pentru a îmbunătăţi cheltuirea de fonduri, ar trebui să existe un program de formare pentru statele nou-intrate, care să implice direct oficiali la nivel naţional, regional şi local, astfel încât să se ştie ce se aşteaptă de la ei.

Comisia Europeană a anunţat pentru Euronews că este la curent cu provocările avute de o serie de state membre în absorbţia de fonduri UE, iar Corina Creţu – comisar european pentru Dezvoltare Regională – a instituit o echipă care să analizeze situaţia, să identifice o serie de opţiuni, cu intenţia de a discuta rapid aceste măsuri cu statele în cauză.

„În privinţa neregulilor şi fraudelor, Comisia acţionează imediat ce detectează deficienţe. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile de audit din statele membre, care verifică funcţionarea efectivă a managerierii şi certificării autorităţilor şi organismelor intermediare“, anunţă Executivul comunitar.

Acesta mai menţionează că întrerupe sau suspendă sistematic plăţile către programele sau părţile de programe imediat ce sunt identificate probleme, ceea ce protejează bugetul Uniunii Europene.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/fonduri-europene" target="_blank">View the story "fonduri europene" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite