România, coşul de gunoi alimentar al SUA. Importurile au crescut de 8 ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
food waste gunoi alimentar

Departamentul pentru Agricultură al SUA arată într-o statistică privind deşeurile alimentare că ţara noastră a importat în 2017 cantităţi importante de „food waste”, de peste opt ori mai mari decât în 2016.

Concret, în 2017, România a importat deşeuri alimentare (food waste) în valoare totală de 9,7 milioane de dolari (aproximativ 8,5 milioane de euro), cu 762% (de 8,6 ori) peste nivelul din 2016 şi de 13,4 ori mai mult decât în 2015, se arată într-un raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA care citează date Eurostat.

Mai mult, categoria deşeurilor alimentare a ajuns a cincea în clasamentului celor mai importate produse dn SUA după tutun (importuri de 20,3 milioane de dolari în 2017), alimente diverse (16,9 milioane de dolari), cereale şi seminţe (16,5 milioane de dolari) şi băuturi (13 milioane dolari), scrie economica.net.

Spre comparaţie, în perioada 2012-2013 România importa deşeuri alimentare în valoare de 29,2 milioane de dolari şi respectiv 23,1 milioane de dolari.

SUA a exportat către ţara noastră produse agroalimentare în valoare de peste 82,4 milioane de dolari, cu 28,6% mai mult decât în anul anterior. "Valoarea totală a importurilor realizate de România în 2017 a atins valoarea de 8,3 miliarde de dolari, SUA având o cotă de numai 1%. Cu toate acestea, chiar dacă încă este foarte mică, cota de piaţă a produselor americane pe piaţa agroalimentară din România a crescut cu 28% faţă de 2016, ceea ce reprezintă o creştere importantă", se arată în raportul USDA.

La nivel european, conform datelor Eurostat, importurile de reziduuri şi deşeuri generate de industria alimentară din SUA au totalizat în 2017 588 de milioane de euro, cu 3,3% mai mult decât în 2016. Astfel, 5,3% din toate importurile de produse agroalimentare ale UE din SUA au fost deşeuri alimentare.

Deşeurile alimentare nu sunt singurele reziduuri importate de România, această situaţie fiind întâlnită şi la PET-uri. Pentru că sistemul de reciclare este deficitar, fabricile care reciclează sunt nevoie să aducă de peste graniţe pentru a-şi atinge capacitatea de producţie.

România este pe locul nouă în topul risipei de alimente în Europa, cu 6.000 de tone de mâncare aruncate zilnic.

Printre deşeurile alimentare importate în România se află, pe lângă soia modificată genetic - folosită la hrana bovinelor, şi materiale vegetale şi reziduuri folosite în hrana animalelor,turte şi alte reziduuri solide, măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de soia, alimente pentru câini sau pisici, pentru vânzarea cu amănuntul, alte preparate pentru hrana animalelor, cu excepţia celor folosite pentru câini şi pisici.

Citeşte şi:

De ce o treime dintre legumele şi fructele din Europa sunt aruncate înainte de a ajunge la vânzare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite