România conduce în „topul evazioniştilor“ la nivel european, cu o gaură de 8,8 miliarde de euro la TVA în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape jumătate din produsele comercializate în România se vând la negru
Aproape jumătate din produsele comercializate în România se vând la negru

România a pierdut 8,8 miliarde de euro în 2012 din neîncasarea TVA, faţă de 8,9 miliarde în 2011, însă procentul este cel mai mare din toată Uniunea Europeană (UE), respectiv 44%, potrivit datelor anunţate de către Comisia Europeană (CE).

În acelaşi timp, în 2012 veniturile din TVA au fost de 11,2 miliarde de euro, deşi suma totală preconizată trebuia să se ridice la 20,05 miliarde de euro, faţă de 11,4 miliarde de euro (venituri preconizate de 20,3 miliarde de euro) în 2011.

 Executivul comunitar estimează, într-un studiu publicat joi, că, în 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării acestei taxe.

Alături de România, în „topul evazioniştilor“ se mai află Slovacia (39%) şi Lituania (36%). Cele mai mici deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Olanda şi Finlanda (5% din veniturile preconizate) şi Luxemburg (6%).

Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătăţire între 2011 (9,1 miliarde de euro) şi 2012 (6,6 miliarde de euro), dar continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA (33%), precizează Comisia Europeană.

„Deficitul de încasare a TVA este în esenţă un indicator al eficacităţii – sau al ineficacităţii - măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei privind TVA şi a măsurilor de conformare la legislaţia privind TVA, în întreaga UE. Datele prezentate astăzi arată că mai sunt multe de făcut. Statele membre nu-şi pot permit să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea şi să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o priveşte, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient şi mai greu de fraudat“, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru fiscalitate.

Studiul Comisiei, bazat pe date Eurostat, arată că deficitul de încasare este provocat de fraude, de falimente şi insolvenţe, de erori statistice, de plăţi întârziate şi de evitarea plăţii TVA ocolind legislaţia, dar fără a o încălca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite