România are cea mai mare creştere a productivităţii din lume. Motivul trist care a dus la această performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cea mai mare creştere a productivităţii dintre economiile dezvoltate din lume, dar această performanţă a fost atinsă dintr-un motiv trist: numărul masiv al românilor care au emigrat.

Care este legătura dintre cele două „performanţe“ ale României explică Forumul Economic Mondial, analizând datele Organizaţiei internaţionale pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

România a înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii, măsurată ca Produs Intern Brut pe oră, dintre toate ţările OECD. În anul 2017, productivitatea orară era cu 42% mai mare decât în anul 2010, baza de raportare. 

productivitate romania oecd

FOTO OECD

Ţara noastră a fost urmată de Irlanda, cu 38,4%, şi Turcia, cu 24,3%. La capătul opus, s-a situat Grecia, din cauza unor factori precum competitivitate economică în declin şi rate scăzute de participare la forţa de muncă.

Dintre vecinii României, Bulgaria a ajuns la o rată orară a productivităţii de 19,2%, în 2017, Ungaria la 4,8%, Cehia la 10,8%, Croaţia la 15,5%, Polonia la 19,6%, Slovacia la 16,4%, Slovenia la 9,4%, Letonia la 24%, iar Estonia la 12,3%.

productivitate romania oecd

FOTO OECD

Emigraţia a dus la creşterea productivităţii

Cu câteva excepţii, productivitatea majorităţii statelor OECD a fost pe un traseu ascendent în ultimii ani, potrivit Forului Economic Mondial. Economiile în dezvoltare, în special ţările est-europene precum România, Polonia, Letonia şi Bulgaria, au raportat o creştere abruptă a trendului productivităţii în timp.

În cazul României, explozia productivităţii a fost cauzată de lipsa de forţă de muncă, ca urmare a emigrării masive din ţară a muncitorilor, care au căutat salarii mai mari. Lipsa noilor muncitori a pus presiune pe companii să majoreze productivitatea forţei de muncă existente.

În schimb, economiile dezvoltate precum Marea Britanie, Suedia sau Statele Unite au arătat o creştere mai graduală a nivelurilor productivităţii.

Cum este calculată productivitatea

Produsul intern brut pe oră înregistrează eficienţa muncii şi cât de bine se combină cu alţi factori utilizaţi în procesul de producţie. În timp ce pare a suna mai mult ca o măsurare a efortului fizic pe care o persoană îl depune pentru a face o muncă, realitatea este foarte diferită.

Nivelurile de productivitate depind de o combinaţie de factori, cum ar fi cheltuielile de capital, sofisticarea tehnologică şi economiile de scară ale unei operaţii. Acest indicator este măsurat în dolari (preţuri constante 2010 şi PPP) şi indici.

În timp ce creşterea productivităţii este însoţită de o economie mai sănătoasă şi de un nivel de trai mai bun, există o mare diferenţă între utilizarea mai productivă a resurselor şi creşterea cu orice preţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite