VIDEO Guvernul a adoptat „revoluţia fiscală“. Tudose: S-au inflamat multinaţionale. Băncile au dat liber angajaţilor să participe la miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OUG pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Actul normativ prevede reducerea contribuţiilor sociale şi transferul lor de la angajator la angajat, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi micşorarea contribuţiei virate la Pilonul II de pensii la 3,75%.

UPDATE 17.00 Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, reacţie după adoptarea modificărilor aduse Codului Fiscal:

„Diminuarea impozitului pe venit pentru salariaţi va avea un impact major: 4,8 milioane de salariaţi vor beneficiaza de reducere, se vor opera reduceri şi pentru veniturile din chirii, dobânzi

.

Vreau să vorbim puţin despre transferul contribuţiilor. Subiect puternic dezbătut, prevăzut în programul de guvernare al lui Tudose. În 2017, contribuţiile angajatorului însemnau 22.75%. Din 2018, contribuţiile angajatorului vor fi de 2.25% Angajatul va avea contribuţii de achitat de 35%”, a explicat ministrul Finanţelor.

“Cei 2.25% contribuţii rămase la angajator sunt rezultatul negocierilor cu sindicatele. Am urmărit să menţinem cheltuiala angajatorului la acelaşi procent. Baza de calcul pentru contribuţiile sociale pentru activităţi independente. Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS. Practic, cel care desfăşoară o activitate independentă va putea să îşi aleagă el salariul cu care să fie plătit, dar nu mai mic decât salariul minim”, a spus Mişa.

Ministrul de Finanţe a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la '16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%'.

'Totodată, se reduc contribuţiile sociale de la 39,25% la 37,25%, deci are loc o reducere a contribuţiilor sociale cu două procente. În corelaţie cu aceste două măsuri este o a treia măsură, care vizează transferul contribuţiilor şi sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. Vreau să menţionez că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat', a explicat ministrul de Finanţe.

UPDATE 15,30 Guvernul a anunţat oficial că a adoptat modificările aduse Codului Fiscal.

UPDATE 14.50 Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal, anunţă Ministerul Finanţelor.

UPDATE Premierul Mihai Tudose: Ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei, s-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem nişte bani să plătim educaţie şi sănătate. S-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi.

Ionuţ Mişa: Ordonanţa aduce importante beneficii pentru cetăţeni cât şi pentru firmele care activează astăzi în România.

Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate.

Totodată se reduc contribuţiile sociale de la 39,25% la 37,25%, reducere cu 2 procente.

O corelaţie cu aceste măsuri este o măsură care vizează transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efecte creşterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la buget.

Creşterea contribuţiilor pentru pensie a angajatului, asigurându-i-se o pensie mult mai mare în viitor.

O altă măsură este legată de majorarea nivelului salariului lunar brut de la care se acordă deducerile.

O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toată lumea e de acord şi putem înţelege de ce nu, e transpunerea Directivei 1164. Măsura e contestată pentru că ea doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din aceleaşi grupuri. Este esenţa aceste ordonanţe şi reprrezintă elementul care doreşte să atragă atenţia românilor care sunt convins că sunt extrem de inteligenţi să facă diferenţa, să nu meargă după fente în a urmări transferul contribuţiilor şi să înţeleagă că contestarea acestei ordonanţe este legată de transferul profitului şi de dorinţa statului de a impozita aceste companii.

Olguţa Vasilescu: Avem ordonanţa de urgenţă care se referă la majorarea punctului de pensie la 1.100 lei şi majorarea pensiei minime garantate la 640 lei începând cu 1 iulie.

Avem majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului.

Păstrăm cuantumul la pilonul II de pensii ca şi în 2017 pentru anul 2018. Rămas fără niciun fel de modificare faţă de ce am citit săptămâna trecută într-o primă lectură.

HG privind salariul minim pe economie se află în transparenţă decizională postată pe site-ul ministerului Muncii. Va intra într-o dată ulterioară, mai avem de luat avizul Consiliului Economic şi Social.

Mihai Tudose: Felicitări domnule Mişa pentru alocuţiune. Tocmai am aflat că sucursalele unor bănci au dat liber unor angajaţi pentru a participa la mitingul din faţa Guvernului.

Presa a fost invitată să părăsească sala.

UPDATE 13.35 Şedinţa de Guvern a început.

UPDATE 13.30 Şedinţa de Guvern anunţată pentru ora 13.00 încă nu a început, iar în Piaţa Victoriei, aproximativ 200 de oameni protestează faţă de măsurile fiscale pe care intenţionează Guvernul să le adopte.

UPDATE Deşi era programată iniţial la ora 15.00, şedinţa de Guvern se va ţine de la ora 13.00.


Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică şi fiscală cu final trist".

Şedinţa de Guvern este programată de la ora 15.00, iar principalele măsuri cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care ar urma să fie adoptată de Cabinetul Tudose sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Anunţul privind adoptarea acestor măsuri în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost făcut de către premierul Tudose marţi. Iniţial, şedinţa de Guvern în care urmau să fie adoptate noile măsuri fiscale era programată vinerea trecută, dar a fost amânată pentru luni, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Social şi Economic, luni având loc o nouă amânare.

"Marea revolu'ţie fiscală" este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, "este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea".

Dragnea a spus că "niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului", în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că "au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că "închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele". 

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut, la rândul lui, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Mai mult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind transferul acestor contribuţii în sarcina salariaţilor se vor face vinovaţi de infracţiune, acest lucru urmând să fieprevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau într-o lege ulterioară.

La rândul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scăderea semnificativă a încasărilor la buget. Soluţia găsită de Guvern a fost acordarea unor compensări de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunea că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea de la Guvern.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru măsurile fiscale anunţate, afirmând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că "vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist". Luni, şeful statului a reluat criticile, spunând că tot ceea ce a văzut în ultimele zile îi confirmă că a avut dreptate atunci când a afirmat că este "o ţopăială fiscală", el spunând că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că "minim, minimorum" s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat. Şeful statului a mai spus că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui: "Nu am mai discutat cu premierul, dar am văzut cu toţii că, în afară de iniţiatori, toată lumea este împotriva acestor modificări. Ced că trebuie să dea de gândit oricui care doreşte să facă modificări atât de ample şi vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeaşi linie".

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei "contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite