Revoluţia fiscală - calvar cetăţenesc: cine şi unde va plăti contribuţiile sociale începând cu 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lunar, în faţa ghişeelor Fiscului se vor face cozi interminabile FOTO Click!
Lunar, în faţa ghişeelor Fiscului se vor face cozi interminabile FOTO Click!

Modificările aduse Codului Fiscal, în special cele legate de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, vor crea haos începând cu 1 ianuarie, cu atât mai mult cu cât normele de aplicare nu au fost elaborate, nu se cunoaşte data până la care trebuie trimise declaraţiile şi sunt sute de mii de persoane care nu ştiu să folosească mijloacele electronice de plată.

La solicitarea “Adevărul”, ANAF a informat însă cum, unde şi cine este obligat să-şi plătească lunar contribuţiile sociale aferente veniturilor obţinute în afara salariilor.

Astfel, cu excepţia salariaţilor, milioane de contribuabili care obţin venituri fie din chirii ori activităţi independente – comerciale şi profesii libere, ori şi-au dat pământul în arendă sau au efectuat transferuri de titluri de valoare, ori au obţinut venituri din jocuri de noroc sau din drepturi de proprietate intelectuală sunt nevoiţi să declare Fiscului veniturile obţinute şi să plătească cntribuţiile aferente.

De această obligaţie nu sunt exonerate nici persoanele fizice autorizate, persoanele fizice plătitoare de TVA, persoanele fiyice care obţin venituri din activităţi liberale şi persoanele fizice care obţin venituri din activităţi comerciale.

Data până la care toate aceste persoane trebuie să depună declaraţiile fiscale nu se cunoaşte încă, urmând să fie specificată în normele de aplicare a ordonanţei privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Declaraţiile şi plăţile se pot face şi online

ANAF a precizat însă că “declaraţiile fiscale completate de contribuabili pot fi transmise la ANAF în format electronic prin intermediul portalului www.anaf.ro, la link-ul https://login.anaf.ro/vdesk/hangup.php3 sau prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) accesibil la https://pfinternet.anaf.ro/my.policy, pe suport de hârtie, prin poştă sau direct la unitatea ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului”.

În ce priveşte plata, ANAF a precizat că aceasta se poate face online, prin virament bancar sau prin depunerea de numerar la trezoreria din cadrul unităţii ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului.

Vor fi cozi interminabile la ghişee 

Problema este că de foarte multe ori s-a întâmplat ca site-ul Spaţiului Privat Virtual să nu funcţioneze ori să se blocheze din pricina multitudinii de accesări simultane. Pe de altă parte sunt foarte mulţi cetăţeni nu ştiu sau pur şi simplu nu dispun de mijloacele electronice necesare trimiterii online a declaraţiilor ori a efectuării online a plăţilor, ceea ce înseamnă că vor fi cozi interminabile la ghişee. 

Mii de persoane se vor duce lunar în localitatea de domiciliu pentru a plăti taxele

În plus, orice cetăţean care obţine venituri, altele decât salariile, chiar dacă munceşte într-o localitate care se află la sute de kilometri distanţă de cea în care îşi are domiciliul declarat, va trebui să se deplaseze lunar la Fiscul din localitatea înregistrată pe actul de identitate pentru a depune declaraţia ori a plăti contribuţiile.

Şi nu vor fi puţini cei care vor fi nevoiţi să-şi ia liber câteva zile de la serviciu pentru a se deplasa să-şi plătească contribuţiile.

În trimestrul II, 1,6 milioane contribuabili activi figurau în statisticile ANAF

Conform Buletinului Statistic Fiscal, valabil pentru trimestrul II 2017, numărul contribuabilor activi la 30 iunie era de 1.599.883, în timp ce numărul mediu de salariaţi era, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, de 4.931.000 persoane.

“Menţionăm faptul că şi o persoană care are contract de muncă poate avea şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri din cedarea folosinţei bunurilor, respectiv o persoană care are venituri din activităţi independente, poate avea şi venituri din alte surse”, a precizat ANAF, la solicitarea “Adevărul”.

Potrivit ANAF, 470.770 persoane realizează venituri din activităţi independente – comerciale şi profesii liberale, 3.957 persoane obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, 616.991 persoane obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi arendă, 558 obţin venituri din alte surse, 74.854 din transfer de titluri de valoare, 32.579 din jocuri de noroc.

Toate acestea vor trebui să-şi plătească lunar contribuţiile sociale, riscând, în caz contrar, amenzi usturătoare ori chiar pedepse cu închisoarea.

Pedepse cu închisoarea pentru cei care nu virează la buget contribuţiile sociale

Ministerul Finanţelor a elaborat un act normativ care prevede că neplata către buget, cu intenţie, a impozitelor şi contribuţiilor supuse regimului de reţinere, va fi incriminată ca faptă de evaziune fiscală şi pedepsită cu închisoare de la un an la 6 ani.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereţinerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexă constituie infracţiune şi atunci când neplata este consecinţa utilizării acestor sume în alte scopuri“, se arată în actul normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite