Revolut îşi întreabă utilizatorii dacă sunt membri PSD sau consilieri în Teleorman. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicaţia financiară Revolut a început să întrebe anumiţi utilizatori dacă sunt membri ai PSD sau au ocupat funcţii publice în Teleorman sau în Guvern.

Mai precis, un utilizator a realizat o captură de ecran cu o întrebare în acest sens adresată de Revolut, în timp ce încerca să îşi creeze un cont în aplicaţie, potrivit blogger-ului Costin Cocioabă.

Întrebarea era următoarea:

„Aţi deţinut vreodată oricare dintre următoarele poziţii?

Membru – al unei comisii specializate din cadrul Guvernului Local, Justiţie, Apărare, Ordine Publică, Drepturi şi Libertăţi Cetăţeneşti

Consilier – în judeţul Teleorman (din iulie 2012)

Membru – Partidul Social Democrat”.

Imagine indisponibilă

Revolut a explicat ulterior că aceasta este o măsură cerută de reglementările bancare, prin care compania trebuie să îşi cunoască clienţii şi să identifice afilierea lor politică sau legătura lor cu persoane expuse politic sau persoane implicate în anchete privind spălarea banilor.

„Utilizatorii trebuie să îşi dovedească şi să îşi verifice identitatea pentru a putea utiliza un cont Revolut. Această politică este în concordanţă cu o reglementare bancară cunoscută drept «Know Your Customer» (KYC - «cunoaşterea clientelei») şi face parte din procesul prin care o companie verifică identitatea clienţilor săi. Este o simplă măsură anti-corupţie şi anti-fraudă”, au transmis reprezentanţii Revolut, la solicitarea Start-up.ro.

Nu toţi utilizatorii Revolut vor fi verificaţi, prin intermediul acestei întrebări, ci doar cei suspecţi sau cei al căror nume sau prenume coincid cu cele din bazele de date privind spălarea de bani - Anti Money Laundering (AML).

„Abia după ce au trecut de acest pas, utilizatorii au acces la serviciu. Ca orice instituţie financiară, trebuie să fim mereu atenţi şi să ne cunoaştem utilizatorii pe măsură ce ne dezvoltăm, ceea ce poate presupune noi verificări de tip KYC în etape ulterioare”, au mai transmis reprezentanţii Revolut.

Revolut susţine că, conform reglementărilor drastice din domeniu, KYC este o procedură obligatorie şi crucială pentru instituţiile financiare, ceea ce probabil înseamnă că şi băncile vor adresa o serie de  întrebări asemănătoare, în viitorul apropiat.

„Nu Revolut vrea să ştie. E un sistem automat de detecţie a tentativelor de spălare de bani. folosit obligatoriu de instituţiile financiare şi nu numai. Dacă apari in baza de date AML - Anti Money Laundering - cu nume similar cu al cuiva din baza aia, anchetat în vreun dosar, se pun întrebări în plus, să se lămurească dacă e sau nu e aceeaşi persoană. Procedură standard. Din câte ştiu eu (şi, de obicei, ştiu)”, a explicat şi Dragoş Stanca, Expert Media, într-un comentariu pe Facebook.

Compania mai susţine că indiferent de afilierea politică, persoanele expuse politic trebuie să treacă prin verificări suplimentare, atât în cadrul Revolut, cât şi în cazul în care au conturi la bănci tradiţionale.

„Întrebările adresate sunt pentru a confirma afilierea politică identificată automat în procesul de cunoaştere a clienţilor”, susţine Revolut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite