Revizuire statistică: în primul trimestru, economia a crescut mai mult decât la prima raportare, cu 3,9% în loc de 3,8%, dar suma PIB este mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde de lei PIB-ul estimat pentru primul trimestru, de la 127,6 la 126,3 miliarde de lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%. Creşterea este susţinută de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,3 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,6 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 3,8% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Şi datele sezoniere sunt revizuite

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

INS a revizuit şi aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde de lei, dar creşterea economică este mai mare cu 0,1 puncte procentuale faţă de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), şi cu 0,2 puncte faţă de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

"Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat", se arată într-un comunicat al INS.

Valoare adăugată mai mare în construcţii şi servicii

Institutul precizează că volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (+2 puncte) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,4 puncte).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum şi exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 1,2 procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite