Retail în amănunte – Veriga lipsă dintre coşul zilnic şi PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în 2013, principalul motor al creşterii economice a fost agricultura, condiţiile meteo fiind mult mai bune decât în anul precedent, anul trecut creşterea de 2,9% a fost generată de revenirea consumului, scrie Adevărul Financiar.

La această evoluţie pozitivă au mai contribuit scăderea inflaţiei ce a atins un minim istoric de 0,83% anul trecut, stabilitatea monedei naţionale şi nu în ultimul rând, scăderea drastică a dobânzilor. Creşterea salariului mediu cu 13%, până la nivelul de 1.700 lei a fost de asemenea un imbold pentru cheltuieli majorate pe gospodării. Dobânzile pentru lei, ce au coborât odată cu tăierile în cascadă efectuate de BNR pentru dobânda-cheie, care a ajuns la 2,25%. Astfel, creditele de consum au revenit în atenţia clienţilor, iar pe de altă parte economisirea în depozite bancare a devenit neatractivă.

Evoluţia consumului este determinată în principal de creşterea spectaculoasă a încrederii celor care aleg să-şi cheltuie banii. În perioada 2008 – 2013, confruntaţi cu o scădere a valorii reale a veniturilor, consumatorii s-au orientat către achiziţia de produse alimentare şi a bunurilor de strictă necesitate.

După ce ponderea alimentelor şi băuturilor în structura coşului zilnic al unei gospodării s-a redus constant în perioada de până în 2008, după declanşarea recesiunii s-a observat inversarea acestui trend. În prezent, peste jumătate din veniturile unei gospodării sunt alocate pentru achiziţia de alimente şi băuturi, tendinţa fiind de reducere, însă în ritm foarte mic.

grafic comert-cu-amanuntul

Citiţi mai multe pe acest subiect pe Adevărul Financiar 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite