Restricţii la rezervări prin Booking şi Airbnb. Ce prevede noua lege a turismului şi ce reacţie au economiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse Legii turismului de către Guvern conţin o serie de reguli şi restricţii în privinţa închirierii spaţiilor de cazare prin site-uri sau platforme  online precum Booking sau Airbnb.

Proiectul a fost deja adoptat tacit de Senat, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor spre aprobare, ca for decizional.

Principalele prevederi ale proiectului de lege a turismului: 

Descentralizare: autorităţile locale primesc competenţe pentru:

clasificarea unităților de cazare

omologarea pârtiilor și traseelor turistice

autorizarea plajelor

avizarea documentaţiilor pentru construcții

atestare ghizi

Mistery guest:

Verifică operatorul economic

Nu este obligat să prezinte legitimația de control

Clientul misterios transmite actul de control operatorului economic la finalul verificării activității turistice

Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate

Hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă au drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate

Printre alte elemente cuprinse în legea turismului se numără înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), precum şi redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

Legat de aceste modificări, economistul Cristian Păun, profesor la ASE, consideră că este o nouă lovitură dată firmelor de intermediere care deţin platforme online.

„După ce au lovit UBER et al., acum comunistoizii ăştia de pe meleagurile noastre dau o altă lovitură intermedierii în stilul lor caracteristic (noaptea pe răcoare şi cât mai tacit): interzic închirierile în regim Airbnb prin NOUA lege a turismului.

Legea prevede aberant:

”Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate”

Autorizarea, înregistrarea, clasificarea de către stat nu reprezintă decât bariere şi taxe în plus care, în final, se vor duce tot înspre buzunarul celor ce folosesc astfel de servicii. După ce că suntem vai de noi în competiţie cu alte ţări în materie de turism...

Adoptarea tacită nu vă scapă de răspundere pentru ceea ce faceţi şi ceea ce votaţi. Sunt sigur că anumiţi actori economici din turism aplaudă victoria lor. În loc să înţeleagă de ce omul preferă să ia cu chirie un apartament la mare prin Booking.com sau Airbnb.com, ei umblă cu şmecherii pe la prietenii lor politicienii. Suntem ţara în care concurenţa nu e bună niciodată. Ţara unde concurenţa e mereu suprimată şmechereşte.

Aşa este când educaţia economică lipseşte cu desăvârşire... Nota de plată e la noi întotdeauna nu la ei! Ei îşi împart prada după bunul plac”, scrie Păun pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite