Resorturi de lux la Marea Neagră şi metrou Bragadiru-Voluntari: ce proiecte strategice mai are Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Georgi Licovski
FOTO EPA-EFE / Georgi Licovski

Guvernul a adoptat o nouă hotărâre prin care propune realizarea, în parteneriat public privat, a unor obiective strategice, care vor fi atribuite de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Printre acestea se numără şi extinderea reţelei de metrou, construcţia unor resorturi de lux în New Costineşti şi a unor moluri în Portul Constanţa Sud.

În lista Executivului apar următoarele opt noi proiecte strategice:

1.    Linia ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova/(Sofia) – Timişoara/(Belgrad) – Cluj/(Budapesta)

Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu şi va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timişoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timişoara – Belgrad şi Cluj – Budapesta.

Se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.

2.    Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7

Se va construi o magistrală de metrou pe ruta Bragadiru – Alexandriei – Colentina – Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de staţii, un terminal şi un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri.

Realizarea investiţiei va conduce la creşterea mobilităţii populaţiei şi va decongestiona traficul de suprafaţă, dar va determina şi creşterea ariei zonei metropolitane a Bucureştiului, prin dezvoltarea urbanistică a aşezărilor adiacente.

3.    Molurile nr.3 şi nr.4 din Portul Constanţa Sud

Extinderea Portului Constanţa prin construirea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atracţie pentru investitori şi creează premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, va conduce la creşterea capacităţii de transport maritim pentru pasageri şi mărfuri, implicit la creşterea volumului schimburilor comerciale.

4.    Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole pe fluviul Dunărea

Are drept scop principal amenajarea hidrotehnică a fluviului Dunărea pe sectorul aval de Porţile de Fier I şi II, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre şi la dezvoltarea economică pe termen lung în zona oraşului Turnu Măgurele.

De asemenea, se va asigura alimentarea cu apă a localităţilor riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunării.

5.    Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa- Lăpuşeşti

Principalul obiectiv al proiectului este creşterea siguranţei în funcţionarea SEN (Sistemului Energetic Naţional), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW.

6.    Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costineşti

Realizarea de noi spaţii de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, din zona Costineşti – 23 August, va conduce la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiţii adiacente şi, implicit, a turiştilor autohtoni şi străini.

Proiectul constă în construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafaţă totală de peste 800 de hectare de teren, dar şi a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere.

De asemenea, se va realiza construcţia unei reţele de drumuri judeţene care să facă conectarea noii staţiuni de agrement cu drumul naţional DN39.

7.    Clinica multifuncţională „Dr. Calistrat Grozovici”

Este vorba despre o clinică multifuncţională care se va construi în incinta Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, proiectul prevăzând construirea a două corpuri de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componenţă secţie de urgenţă, unitate ambulatoriu, unităţi ATI, săli pentru consultaţii, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru şi săli de cursuri pentru studenţi, laboratoare, bloc de cercetare, săli de şedinţă, vestiare, spaţii pentru vizitatori, spaţii tehnice.

8.    Spitalul regional Târgu Mureş

Spital va avea o capacitate de aproximativ 800-1000 de paturi, va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, cât şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător.

Pe lângă spital, se vor construi atât cartiere de locuinţe pentru medici şi personalul auxiliar, cât şi instrastructură de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite