Dezbateri cu FMI pe tema reducerii CAS. PSD: Finanţatorii nu au o problemă cu această măsură. PDL: S-au cerut tăieri de cheltuieli sau introducerea de noi taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a arătat că delegaţia e la începutul misiunii şi nu se hazardează să prezinte sugestii sau recomandări FOTO Adevărul
Andreea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a arătat că delegaţia e la începutul misiunii şi nu se hazardează să prezinte sugestii sau recomandări FOTO Adevărul

Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu reducerea CAS, şi-au însuşit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finanţe fiind legat de măsurile care să asigure sustenabilitatea adoptării reducerii CAS, a declarat Viorel Ştefan (PSD), vicepreşedintele Comisiei de buget din Cameră. Pe de altă parte, deputatul PDL Andreea Paul a declarat că FMI a cerut clar măsuri compensatorii, respectiv tăieri de cheltuieli sau noi taxe.

UPDATE Deputatul PDL Andreea Paul a declarat că delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene a solicitat să i se prezinte măsurile compensatorii, respectiv tăierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odată cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregătit nicio astfel de măsură.

„În discuţia cu FMI s-a spus cu subiect şi predicat că ţinta pe care delegaţia o urmăreşte este un deficit bugetar de 2,2% în acest an. Încasările foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclamă ori măsuri compensatorii prin taxe noi, ori tăieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregătit pentru a susţine cu măsuri compensatorii sau cu tăieri de cheltuieli promiunile pe care le-au făcut în zona diminuării CAS cu cinci puncte procentuale“, a spus Andreea Paul, după întrevederea dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe.

Potrivit Andreei Paul, reprezentanţii FMI, BM şi CE nu au garantat implementarea măsurilor promise de Guvern, inclusiv reducerea CAS, pentru că cer explicit măsuri compensatorii, care înseamnă tăieri noi de cheltuieli sau taxe noi.

„Guvernul nu s-a pregătit cu astfel de decizii, cel puţin până în prezent. Delegaţia FMI, BM şi CE a cerut cu subiect şi predicat măsuri compensatorii. PSD nu a înaintat soluţii compensatorii. Guvernul e nepregătit pentru a-şi onora promisiunile făcute public“, a spus Andreea Paul.


UPDATE „Reprezentanţii FMI şi CE au spus că şi-au însuşit deja faptul că această măsură este necesară în România, singura problemă ce urmează a fi clarificată e legată de sustenabilitatea implementării sale. În cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi dacă există garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin această măsură de reducere a fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat“, a spus Ştefan.

El a precizat că din punctul de vedere al necesităţii implementării reducerii CAS şi al efectului asupra mediului de afaceri există consens cu instituţiile internaţionale şi că subiectul privind modul în care va fi susţinută în execuţia bugetară această măsură este un subiect deschis asupra căruia se va afla poziţia FMI la finalul misiunii sale în România.

Viorel Ştefan a spus că prezentarea făcută de către reprezentanţii FMI a fost una pozitivă, care apreciază corespunzător progresele pe care le-a făcut România în materie de creştere economică, de atractivitate pentru pieţele financiare, creştere a investiţiilor străine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobânzi scăzute.

„Acestea toate la un loc sunt indici că în România lucrurile, din punct de vedere economic, merg spre bine“, a mai spus Viorel Ştefan.


Şefa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Andrea Schaechter, a refuzat, marţi, propunerea vicepreşedintelui Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, ca întrevederea dintre reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi membrii comisiilor de buget să se desfăşoare în prezenţa presei.

„Este o premieră, e prima dată când întâlnirea cu delegaţia FMI are loc la începutul misiunii, nu în penultima zi. Nu ştiu dacă e bine sau rău, era bine şi în penultima zi, pentru că aflam concluziile. Dat fiind că e la începutul misiunii, aş propune să fiţi de acord ca întâlnirea să aibă două părţi, o parte în care să ne prezentaţi obiectivele misiunii, parte la care propun colegilor mei să fie de acord să participe şi presa, şi a doua parte cu întrebări şi răspunsuri la care, cu scuzele de rigoare, rog reprezentanţii mass-media să ne lase între noi“, a spus vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Viorel Ştefan, la începutul întâlnirii, potrivit Mediafax.

Şefa delegaţiei FMI, Andrea Schaechter, i-a răspuns că preferă ca întrevederea cu parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe să se desfăşoare în acelaşi cadru ca şi până acum, adică fără presă.

„E o premieră în modul în care ne întâlnim. Noi am încercat ca şi ultimele două dăţi să avem un model comun, dar să răspundem şi sugestiilor făcute de dumneavoastră la ultima misiune, anume să ne întâlnim cu cele două comisii reunite şi în acelaşi timp să avem mai către începutul misiunii această întâlnire tocmai pentru a putea cuprinde şi după aceea procesa opiniile şi sfaturile dumneavoastră“, a spus Andrea Schaechter.

„Ne-am dori să continuăm formatul pe care l-am avut îndeobşte în special în ultimele două dăţi, adică să avem discuţiile între noi, fără aportul presei, astfel încât după această declaraţie pe care am făcut-o am prefera să rămânem între noi“, a adăugat Andrea Schaechter.

Ea a arătat că delegaţia FMI e la începutul misiunii şi nu se hazardează să prezinte sugestii sau recomandări.

„În ceea ce priveşte solicitarea dumneavoastră de a prezenta obiectivele, suntem în partea de constatare şi nu ne-am hazarda să venim acum cu recomandări, concluzii. Către presă ne vom îndrepta ulterior şi după ce ne vom formula o gândire“, a mai spus Andrea Schaechter, potrivit Mediafax.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă, începând de luni, la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea va analiza în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

Pe partea de măsuri fiscale, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să analizeze, în acest an, eficienţa măsurii de reducere temporară a cotei TVA la pâine şi produse de panificaţie la 9%, şi să decidă dacă această măsură va fi permanentizată, potrivit scrisorii de intenţie trimise în luna martie la Washington. 

Tot în acest an, guvernul va pregăti o strategie pentru un nou regim de impozitare şi evaluare a proprietăţilor, introducând principiul destinaţiei proprietăţii. De asemenea, un grup de lucru interministerial va pregăti un nou regim de impozitare în sectorul petrolului şi gazelor naturale, valabil în perioada 2015-2024.

Guvernul notează de asemenea în scrisoare că va "încerca" să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite