Repararea OUG 114, în pericol. Modificările aduse de Guvernul PNL , respinse în Senat. Cîţu: Vor să resusciteze ordonanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul pune beţe în roate reparării OUG 114 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Parlamentul pune beţe în roate reparării OUG 114 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei care repară controversata OUG 114 a primit raport de respingere în comisiile de specialitate din Senat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu susţine că astfel PSD vrea să resusciteze Ordonanţa 114.

Miercuri, comisia de buget, finanţe şi bănci şi comisia economică din Senat au dat un raport comun de respingere a OUG 1/2020. Proiectul urmează să ajungă în plenul Senatului şi, ulterior, la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Prevederile OUG 1/2020 au intrat deja în vigoare, după ce ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, în ianuarie. Prin acest act normativ s-au eliminat o serie de prevederi cheie introduse de Ordonanţa 114, în ajunul Crăciunului din 2018.

Una dintre măsurile pe care le-a eliminat OUG 1/2020 este taxa pe activele bancare. Totodată, au fost eliminate prevederile referitoare la Pilonul II de pensii, prin care administratorii de fonduri de pensii private erau obligaţi să îşi majoreze capitalul social. De asemenea, a fost eliminată şi posibilitatea încetării contribuţiei la Pilonul II de pensii, pentru ca banii să meargă integral la sistemul public de pensii. Mai mult, au fost eliminate suprataxa de 2% impusă companiilor din energie şi a fost introdus un calendar de liberalizare a preţurilor la energie electrică şi gaze, pentru a se renunţa treptat la preţurile plafonate prin OUG 114. Ordonanţa a desfiinţat şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

În plus, au fost adoptate o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, respectiv: plafonarea indemnizaţiilor demnitarilor la nivelul din decembrie 2019, amânarea prevederilor din Codul Administrativ pentru acordarea de pensii speciale primarilor, îngheţarea unor indemnizaţii, precum cea de hrană.

Cîţu: PSD vrea să resusciteze OUG 114

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, vineri, că PSD ar vrea să resusciteze OUG 114/2018, ordonanţa care a „destabilizat economia României”, iar anticipatele reprezintă, în acest context, o soluţie pentru a schimba majoritatea parlamentară.

Cîţu a atras atenţia că PSD vrea să respingă OUG 1/2020 în Parlament, ordonanţă care completează şi modifică măsurile aduse de OUG 114.

„Trebuie să-i oprim! PSD vrea să respingă OUG1/2020 în Parlament! De ce? Simplu. Prin această ordonanţă le-am îngheţat salariile şi sunt DISPERAŢI. Nu-i interesează stabilitea economică a României, este vorba doar despre buzunarul lor! Vor salarii mai mari cu orice preţ. Credeţi că le merită?”, a scris Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

El a atras atenţia că resuscitarea OUG 114 ar avea efecte negative majore asupra economiei. Totodată, el consideră că alegerile anticipate ar reprezenta o soluţie în acest caz pentru că ar schimba majoritatea parlamentară.

„Al doilea motiv est OUG114/2018. Vor să resusciteze ordonanţa care a DESTABILIZAT economia României în 2019. Ordonanţă care a alungat investitorii, a distrus sectoare întregi din economie, a amânat vânzarea licenţelor 5G etc. Trebuie să ajungem la anticipate pentru a schimba majoritatea parlamentară. Altfel, în câteva luni aceasta grupare toxică numitî PSD va distruge România. Tot ce vor ei este să mai dea câteva tunuri pe ultima sută de metri şi să-şi umple buzunarele. Daca aşteptăm până în decembrie cu acest Parlament vom avea nevoie de decenii să reparăm ce vor distruge ei. Trebuie să-i oprim!”, a scris ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite