Relaxare birocratică: de joi, 23 iulie, adio ştampilă şi timbru extrajudiciar la Fisc!

Relaxare birocratică: de joi, 23 iulie, adio ştampilă şi timbru extrajudiciar la Fisc!

În multe situaţii, ştampila a fost doar o uzanţă, nu o obligaţie

Joi, 23 iulie, intră în vigoare Ordonanţa nr. 17/2015 care elimină obligativitatea folosirii ştampilei pentru documentele depuse la instituţii şi îi scuteşte pe contribuabili de plata taxei de timbru către Fisc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând de joi, 23 iulie, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu mai au obligaţia de a aplica ştampilă pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice.

De asemenea, toate documentele eliberate de Fisc sunt scutite de la plata timbrului extrajudiciar.

Ordonanţa nr. 17/2015, care intră astăzi în vigoare, mai prevede că ştampila nu trebuie aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.

Adică nici între ele, nici în relaţia lor cu instituţiile publice.

În schimb, instituţiile statului vor continua să folosească ştampila.

Gata cu „uzanţele“

Iniţiatorul Ordonanţei 17, Ministerul Finanţelor, explica în nota de fundamentare a normativului, că legislaţia primară nu impune utilizarea ştampilei, dar există „o anumită uzanţă“ în folosirea acesteia.

Doar în legislaţia secundară sunt anumite prevederi în baza cărora ştampila este necesară pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza ştampila în relaţia cu autorităţile sau institutiile publice ori în relaţiile dintre acestea, există o anumită uzanţă în utilizarea ştampilei“, notează Finanţele.

De cealaltă parte însă, persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ştampila pe documentele pe care le emit.

Ce acte putem primi gratis de la Fisc

Cealaltă prevedere importantă a Ordonanţei 17 este că „certificatele fiscale, adeverinţele şi toate documentele emise de Fisc vor fi eliberate fără plata taxelor extrajudiciare de timbru“.

Măsura este mai mult decât binevenită, în condiţiile în care multe dintre aceste acte pot fi solicitate şi eliberate online, dar procedura era îngreunată tocmai de necesitatea achitării taxelor (fizice) de timbru, adică de necesitatea deplasării la administraţiile financiare.

Concret, în urma scutirii de la plata taxei de timbru, contribuabilii pot obţine de la Fisc adeverinţe de venit ori certificate de atestare fiscală.

Scutirea de la plata taxelor de timbru pentru toate documentele emise de Fisc este prevăzută şi în noul Cod de Procedură Fiscală, promulgat recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: