Relansare, dar cu ce bani? Planul de relansare economică nu precizează sursele de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro

Planul de relansare economică de circa o sută de miliarde de euro anunţat miercuri de Guvern nu prezintă sursele de finanţare pentru mare parte dintre investiţiile şi măsurile de susţinere planificate.

Doar câteva din măsurile de relansare anunţate de Guvern sunt însoţite şi de o sursă de finanţare, respectiv fondurile europene, însă pentru majoritatea nu este specificată sursa sumelor uriaşe trecute în document, ceea ce ridică întrebări cu privire la posibilitatea reală de punere în aplicare a lor.

De exemplu, Guvernul doreşte să dea granturi de sprijin pentru întreprinderi din fonduri ce vin prin Programul Operaţional Regional.

Totodată, planul mai prevede înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare ca instituţie de credit pentru proiecte de investiţii. Acesta va fi finanţată prin contractarea de împrumuturi pe pieţele de capital.

Mai mult, Guvernul vrea să acorde sprijin pentru angajatorii care practică un program flexibil de muncă, de tip „Kurzarbeit”, măsură finanţată prin Programul SURE.

Pentru restul măsurilor, Guvernul nu a identificat surse specifice de relansare.

Miercuri, în deschidere şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor finanţelor, fondurilor europene şi de externe să se implice la nivel european astfel încât România să poată primi cât mai multe fonduri. De asemenea, Orban i-a cerut ministrului Finanţelor să identifice surse de finanţare de la alţi finanţatori instituţionali.

„Ministerul Finanţelor, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe trebuie să fie implicaţi în continuare în asigurarea adoptării deciziilor favorabile României la nivel european şi în toate procedurile care trebuie derulate la nivel european, de la aprobarea de scheme de ajutor de stat, la toate procedurile pentru accesarea fondurilor europene care vor fi la dispoziţia României, dar şi identificarea de resurse suplimentare de la finanţatori instituţionali, pentru a putea să asigurăm suportul financiar pentru acest program ambiţios”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite