Rectificare bugetară: Primarii iau peste două miliarde. Bani în plus la serviciile de informaţii, Apărare şi Ministerul Muncii. Se taie de la autostrăzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii primesc la a doua rectificare de buget peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin (PNDL) şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor UE.

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autorităţile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrare şi pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condişionalităţilor din acordul cu FMI.

Aleşii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocări în plus din cotele defalcate de TVA, doar în 2012, înainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetară din acest an, din suma totală de 1,16 miliarde lei pe care primăriile o vor încasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată către bugetele locale în ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a "solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", iar 380 milioane lei sunt pentru "echilibrarea bugetelor locale", conform proiectului de rectificare.

Suplimentarea de fonduri este argumentată, în document, prin necesitatea asigurării fondurilor necesare desfăşurării normale a activităţii unităţilor administrativ-teritoriale până la finele anului.

Mai puţini bani pentru infrastructură

Prin aceeaşi rectificare, Guvernul taie aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrăzi.

Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei va fi tăiat de la Secretariatul General al Guvernului, care gestionează, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, marile proiecte de infrastructură, în principal construcţia de autostrăzi
 

Ministerul Dezvoltării primeşte mai mult ca anul trecut

În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, acesta creşte, per sold, cu 575,2 milioane lei. Principalele influenţe se regăsesc însă la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin care sunt finanţate proiectele autorităţilor locale, cu o alocare suplimentară de peste un miliard de lei, la Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii cu un plus de 83,6 milioane lei, şi la achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor de anul trecut, cu 182,3 milioane lei.

Diminuări de sume sunt efectuate în schimb la cofinanţarea programelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, cu un minus de 950 milioane lei.

Astfel, cheltuielile directe ale MDRAP cresc cu peste 1,5 miliarde lei, la care se adaugă fonduri directe către autorităţile locale de 1,16 miliarde de lei.

În totalul cheltuielilor bugetului de stat, transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu 2,4 miliarde lei, iar suma alocată proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 3,9 miliarde lei.

Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă scad cu 404,7 milioane lei.

Cine mai primeşte şi de la cine se taie 

De asemenea, bugetele Ministerelor Muncii, Apărării, Justiţiei, de Interne şi Externe vor fi majorate de Guvern la a doua rectificare din acest an, iar tăieri de fonduri din cheltuielile bugetului de stat vor fi operate la Sănătate, Agricultură, Transport, Mediu.

Astfel, din bugetul de stat, Ministerul Muncii va primi 1,2 miliarde lei, Ministerul Afacerilor Interne - 254,9 milioane lei (pentru echipament, utilităţi, carburanţi, muniţie şi armament, reparaţii pentru tehnica din dotare, achiziţionarea de materiale sanitare şi echipamente pentru reducerea vulnerabilităţii legate de boli grave cu potenţial înalt de contagiozitate), Ministerul Apărării Naţionale - primeşte cu 140,8 milioane lei (pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor militare, operaţionalizarea şi menţinerea în funcţiune a Formaţiunii medicale de tip ROL2 precum şi pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J SPARTAN nr.6), Ministerul Justiţiei – va avea încă 106,8 milioane lei (pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare la instanţele judecătoreşti - utilităţi, chirii sedii instanţe, servicii de prezentare, prelucrare şi distribuire a actelor de procedură, întreţinere şi reparaţii echipamente IT -, asigurarea finanţării proiectului „Implementarea portalului N-lex”, implementarea Proiectului „Reforma Sistemului Judiciar” semnat între Guvernul României şi BERD), iar Ministerul Afacerilor Externe 96 milioane lei în plus (pentru întreţinere şi funcţionare a misiunilor diplomatice, precum şi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare).

Din bugetul de stat, Secretariatul General al Guvernului va pierde 1,3 miliarde lei, Ministerul Finanţelor Publice - 992,8 milioane lei la acţiuni generale, Ministerul Agriculturii - puţin peste un miliard lei, Ministerul Sănătăţii - 264,6 milioane lei, Ministerul Transporturilor: -170,2 milioane lei, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice: -164,9 milioane lei.

Bani pentru serviciile de informaţii

În fine, alocările distribuite Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, Academiei şi ministerelor Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului vor fi reduse de Guvern la rectificarea bugetară, de fonduri suplimentare urmând să beneficieze serviciile de informaţii, Senatul, Avocatul Poporului.

Astfel, conform proiectului de rectificare, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputaţilor - cu 6,1 milioane lei, al Curţii Constituţionale - cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului şi Sportului - cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educaţiei - cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii - cu 10,2 milioane lei, al Agenţiei Naţionale de Integritate - cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei - cu 19,8 milioane lei, al Academiei Române - cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului - 10.000 lei, Serviciul Român de Informaţii - 67,4 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe - 27 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază - 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - 50.000 lei.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite