Record anual pentru industria românească: Creştere de 5,3% în august

Record anual pentru industria românească: Creştere de 5,3% în august

Industria a înregistrat în august cea mai mare creştere din ultimul an

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în august cea mai mare creştere din ultimul an, de 5,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).


Creşterea vine în special pe fondul avansului semnificativ al producţiei în sectorul-cheie de prelucrare, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

În iulie, industria înregistrase o scădere cu 3,4% faţă de a şaptea lună a anului trecut, prima scădere din ultima şase luni.

Până în august, producţia industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest, scrie news.ro.

Rata de creştere din august 2016, de 5,3%, este cea mai mare din august 2015, când avansul a fost de 6%. Pe date ajustate în funcţie de influenţele sezoniere, creşterea producţiei din august a fost de 1,2% faţă de a opta lună a anului trecut.

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în august un declin accentuat, de 16,5%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 3,7%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de competitivitatea slabă.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a revenit pe plus, după un declin temporar în iulie, înregistrând în august un avans de 7,1% faţă de august 2015. În iulie, industria de prelucrare scăzuse cu 2,9%.

Producţia industrială a scăzut în august cu 11,5%

Comparativ cu luna iulie, producţia industrială a scăzut cu 11,5% pe serie brută, dar a urcat cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de influenţele sezoniere şi numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economişti.

Cumulat pe primele opt luni, producţia industrială din România a crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,1%.

Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,6%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - cu 1,7%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,1% în primele opt luni.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: