Reacţii după retrogradarea a nouă ţări de către S&P: O decizie aberantă, Agenţiile de rating nu dictează, Nu suntem oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile nu au întârziat să apară după decizia agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) de a retrograda ratingul a nouă ţări din zona euro. În timp ce ţările afectate de decizie încearcă să minimizeze retrogradarea şi consecinţele ei, oficialii europeni au una dintre cele mai vehemente reacţii posibile, catalogând decizia drept "aberantă".

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE DECIZIA S&P CE STATE DIN ZONA EURO AU FOST RETROGRADATE ŞI CU CÂT:

Franţa a fost retrogradată de S&P cu o treaptă, de la AAA la AA+

Aberaţia S&P

Comisarul European pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a reacţionat imediat după anunţarea deciziei prin care nouă ţări din zona euro au fost retrogradate şi şi-a exprimat regretul pentru această decizie. Rehn a fost mai vehement decât ne-am obişnuit până acum la oficialii europeni, a căror diplomaţie este recunoscută, arătând că decizia a fost una aberantă.

"După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, regret decizia aberantă adoptată astăzi (vineri) de Standard and Poor's cu privire la ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care acestea acţionează hotărât pe toate fronturile cu scopul de a răspunde crizei", afirmă Rehn, într-un comunicat dat presei.

Fondul de susţinere, toate eforturile pentru păstrarea celor 3 A

Liderul grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a ieşit, la rândul său cu declaraţii, şi a spus că trebuie făcut orice este posibil pentru a păstra calificativul "AAA" al Fondului de susţinere (FESF), după retrogradarea celor nouă state.

"Ţările care oferă garanţii pentru FESF îşi afirmă hotărârea de a explora opţiunile în vederea menţinerii calificativului AAA al FESF", anunţă Jean-Claude Junker, liderul grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro într-un comunicat.

Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care îl garantează, mai ales ale celor care se bucură de cel mai bun rating ("AAA"). Dacă ţările au ratinguri scăzute şi FESF este ameninţat. Un rating ridicat înseamnă că Fondul se poate împrumuta de pe pieţe la dobânzi mici, iar după aceea ajută statele aflate în dificultate.

Conştientă de miză, zona euro s-a angajat vineri seara să îşi consolideze apărarea financiară şi a amintit că FESF "dispune de resurse suficiente pentru a-şi onora angajamentele actuale şi eventuale alte (angajamente ulterioare) în viitor", a subliniat Juncker. Fondul dispune în prezent de aproximtiv 250 de miliarde de euro.

Juncker a subliniat totodată că mecanismul permanent destinat să succeadă FESF încă din acest an va fi mai puţin dependent de ratingurile statelor.

Agenţiile de rating nu dictează

Pusă în faţa faptului împlinit, Franţa, ţara cea mai afectată de noul calificativ, a spus că anunţul agenţiei de rating nu reprezintă o catastrofă. Totuşi, este pentru prima dată când Franţa primeşte un calificativ mai mic decât cel maxim, scăzând astfel de la "AAA" la "AA+".

Ministrul de finanţe francez, Fracois Baroin, a declarat, la France 2, că agenţiile de rating "nu dictează" politica franceză, recunoscând totuşi că ţara sa ar fi preferat să aibă rating "AAA".

La rândul său, ministrul de finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a cărei ţară nu a fost afectată de retrogradare, susţine că decizia Standard&Poor's nu trebuie să primească o importanţă exagerată.

"În ultimele luni, am ajuns la un acord la nivel mondial că nu trebuie să acordăm o importanţă prea mare evaluărilor agenţiilor de rating. Nu este o noutate faptul că pe pieţele financiare există o incertitudine legată de zona euro", a declarat pentru postul de televiziune RTL Schaeuble, prezent la un miting electoral în landul german Schleswig-Holstein, potrivit Wall Street Journal.

Protest la Paris: "Nu suntem oi"

Un grup mic de protestatari a mers, vineri seară, la filiala din Paris a agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's, chiar înainte de anunţul agenţiei, pentru că informaţia era deja vehiculată în mass-media.

"Nu suntem oi! Rezistenţă! Rezistenţă!", au scandat protestatarii, având pancarte pe care scria "AAA", informează Wall Street Journal, în ediţia online.
Manifestaţia a fost organizată la apelul politicianului de stânga Jean-Luc Mélenchon, care a denunţat sistemul capitalist.

Ce se va întâmpla cu euro

Şi totuşi, euro a scăzut vineri până la minimul ultimelor 16 luni în raport cu dolarul, încă dinainte ca anunţul făcut de S&P să devină oficial. Cel mai recent curs a fost de 1,2668 dolari faţă de un euro, scrie Wall Street Journal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite