Reacţia lui Teodorovici la ajustările bugetare cerute de Consilului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recomandările Consiliului European privind obiectivul bugetar pe termen mediu ar trebui să ţină cont de situaţia specifică din fiecare stat membru, susţine ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-un comunicat trimis presei.

"Au fost adoptate recomandările Consiliului pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu în România şi în Ungaria. Dl. Eugen Teodorovici a subliniat faptul că recomandările ar trebui să ţină cont de situaţia specifică din statele membre şi de nevoile acestora în procesul de dezvoltare economică şi de reducere a decalajelor", se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

Eugen Teodorovici a participat marţi la ultima reuniune a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) înainte de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. 

Pe agenda reuniunii au figurat teme precum impozitarea serviciilor digitale, consolidarea Uniunii Bancare, implementarea Planului de Acţiune pentru abordarea creditelor neperformante în Europa şi Semestrul European 2019.

Miniştrii nu sunt de acord cu impozitarea activităţilor digitale

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană nu au ajuns la un acord general pentru introducerea unui impozit intermediar pe anumite venituri provenite din activităţi digitale, conturându-se alternativa adoptării unei soluţii referitoare doar la impozitarea publicităţii online.

Ministrul român a dat asigurări că "Preşedinţia română la Consiliul UE este pregătită să continue munca depusă pe acest dosar şi va explora opţiunile pentru avansarea rapidă pe aspectele rămase în discuţie".

De asemenea, Teodorovici a subliniat că opţiunile discutate în contextul impozitării economiei digitale trebuie să aibă în prim plan focusarea pe interesele cetăţenilor europeni, chestiune care ar fi trebuit să fie clar menţionată în declaraţia comună franco-germană.

Pe de altă parte, miniştrii de Finanţe au adoptat raportul Preşedinţiei austriece (PRES AT) privind progresele pe Pachetul Bancar în trialogul cu Parlamentul European (PE). 

Comisia Europeană a prezentat în noiembrie 2016 pachetul legislativ care cuprinde măsuri de reducere a riscurilor, cu scopul de a consolida rezilienţa instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii care operează în sectorul financiar al UE. Acesta a fost adoptat în Consiliul ECOFIN din mai 2018.

Un alt punct pe agenda reuniunii ECOFIN a fost prezentarea de către Comisia Europeană a pachetului de toamnă privind Semestrul European care include: Analiza Anuală a Creşterii, Raportul privind Mecanismul de Alertă şi Recomandarea privind politica economică a zonei euro. Setul de priorităţi identificate vizează: investiţii de calitate şi abordarea carenţelor investiţionale în domenii precum cercetarea-dezvoltarea, educaţia, formarea şi competenţele, infrastructura; implementarea reformelor care să crească productivitatea, incluziunea socială şi calitatea instituţiilor; menţinerea stabilităţii macro-financiare şi a sustenabilităţii finanţelor publice.

În contextul publicării pachetului de toamnă privind Semestrul European, Preşedinţia română va pregăti concluziile Consiliului privind Analiza Anuală a Creşterii şi a Mecanismului de Alertă, pentru reuniunea ECOFIN din 22 ianuarie 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite