Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: „Când plantezi garoafe riscul unui accident de mediu e destul de scăzut, când exploatezi resurse, există riscuri“

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: „Este o diferenţă să exploatezi resurse şi să plantezi garoafe”

Primăvara încep protestele. Pe 6 aprilie vor avea loc simultan, în peste 60 de localităţi din România şi în oraşe din străinătate, mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, spune că subiectul este fals: „noi încă nu ştim dacă avem pe ce să ne certăm“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Invitat la Adevărul Live, alături de jurnaliştii Liviu Iolu şi Adina Vlad, ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a spus că „ceea ce încearcă să facă guvernul actual este să încurajeze operatorii să afle dacă avem gaze de şist: adică să exploreze.“ 

„Spre deosebire de Polonia, unde sunt zeci de sonde săpate, noi nu avem nicio sondă săpată. Nu este nicio schimbare între politica pe care o face cabinetul Ponta 3 şi Ponta 2. Deci, prudent, încurajăm operatorii să exploreze, să ştim dacă avem vreun motiv de ceartă“, a declarat Răzvan Nicolescu.

Ministrul a recunoscut însă că exploatarea resurselor - chiar şi cea convenţională - nu este o activitate cu risc zero.  

„Este o diferenţă să exploatezi resurse şi să plantezi garoafe. Când plantezi garoafe, riscul să se întâmple vreun accident de mediu este destul de scăzut, când exploatezi resurse, există nişte riscuri. Dar cu tehnologiile actuale, cu investiţiile făcute, riscurile pot fi unele gestionate“, a completat el. 

Întrebat dacă s-a gândit la vreo abordare diferită a dialogului cu cei care protestează împotriva exploatării gazelor de şist, ministrul Nicolescu a spus că problema, din punct de vedere instituţional, este la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) - cea care dă licenţe şi monitorizează activitatea - şi nu este responsabilitatea sa. 

Interviul integral: Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, la Adevărul Live: Noile niveluri pentru redevenţe, după alegerile prezidenţiale. Nu ne dorim scăderea producţiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: