Răzvan Cuc: Autostrada Sibiu-Piteşti, suspendată de Comisia Europeană. Reacţia ministrului Transporturilor

Răzvan Cuc: Autostrada Sibiu-Piteşti, suspendată de Comisia Europeană. Reacţia ministrului Transporturilor

Ministrul Transporturilor neagă blocarea proiectului Sibiu-Piteşti

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc susţine, sâmbătă, că finanţarea pentru autostrada Sibiu-Piteşti este suspendată de către Comisia Europeană din cauza unor probleme de mediu, iar Guvernul refuză să spună ceva despre subiect.

Ştiri pe aceeaşi temă

În replică, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, afirmă că proiectul nu este blocat, iar Comisia a solicitat o serie de clarificări privind impactul autostrăzii asupra mediului. 
Pentru a fi suspendată finanţarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către CE, lucru care nu s-a întâmplat până acum, afirmă Lucian Bode.
 
”Un lucru foarte periculos s-a întâmplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructura din Romania şi anume: Comisia Europeană a trimis o notificare de suspendare a finanţării din fonduri europene pentru Sibiu-Piteşti din cauza unor probleme pe mediu (pentru cei care nu-şi mai amintesc: obiectivul avea acord de mediu obţinut în decembrie 2018). Nimeni din Guvern nu ne zice nimic. Toată lumea tace! Poate aşa e mai bine! Poate aşa trebuie! Nu, dragi romani, nu trebuie aşa!”, a scris, sâmbătă, Răzvan Cuc pe contul de Facebook.
 
Potrivit acestuia, în recenta vizită la Bruxelles, premierul Ludovic Orban ”ar fi trebuit să «dea cu pumnul în masă» pentru ca acest proiect sa îşi continue implementarea prin finanţare din fonduri europene!”.
 
”Din păcate, ce nu înţelege sau poate chiar nu ştie premierul este că această notificare de suspendare crează un precedent foarte periculos pentru tot ce înseamnă proiecte de infrastructură din România finanţate din fonduri europene!”, a mai scris Cuc.

Reacţia ministrului Transporturilor

În replică, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a postat un mesaj pe Facebook în care afirmă că proiectul Sibiu - Piteşti nu este blocat!
 
”Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observaţii”, a scris Bode.
 
Potrivit acestuia, potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziţie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii.
 
”În cazul în care se solicită informaţii suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României. Ce uită cei care aruncă petarde în spaţiul public este că Acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat şi transmis către Bruxelles de Guvernul care era atunci la Palatul Victoria, în speţă Guvernul PSD. Mai exact, de colegii de partid ai domnului Cuc, miniştrii Şova şi Plumb. Lor ar trebui să le adreseze întrebări cu privire la ceea ce au transmis la Bruxelles! Nu e nicio problemă, ne-am obişnuit să deblocăm ce a rămas de la PSD”, a mai scris Bode.
 
Acesta precizează că în ultimele două săptămâni, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autorităţile implicate, pentru a se răspunde cu celeritate la clarificările solicitate.
 
”Chiar luni, 13.01.2020 va avea loc o întâlnire cu toţi factorii implicaţi - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului precum şi experţii Jaspers. În condiţiile în care protejarea mediului este una din priorităţile cheie ale CE, aceste clarificări fac parte din procesul normal de evaluare al oricărui proiect major de infrastructură. Aceste cerinţe nu sunt doar pentru proiectele din România, ci şi pentru proiectele depuse de către alte state”, a mai explicat Lucian Bode.
 
Potrivit acestuia, transmiterea proiectului către CE urmăreşte asigurarea finanţării din fonduri externe nerambursabile, din punct de vedere fizic proiectul mergând înainte pe fiecare tronson în funcţie de faza de evoluţie (lot 1 - contract semnat, lot 2-3 documentaţie tehnică, lot 4-5 licitaţie).
 
„PS: Ca să rămână scris şi să înţeleagă şi cei care cred că ştiu, dar eu sunt sigur că nu ştiu: pentru a fi suspendată finanţarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către CE, lucru care nu s-a întâmplat până acum!”, afirmă ministrul Transporturilor.

Deputat USR: Cer Guvernului să publice scrisoarea de observaţii a Comisiei 

Deputatul USR Cătălin Drulă solicită Guvernului să publice scrisoarea de observaţii a Comisiei Europene şi să vină cu detalii despre cum va fi obţinută finanţarea europeană pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Deputatul afirmă că reacţia lui Răzvan Cuc cu privire la acest subiect este ”tupeu neruşinat”, în condiţiile în care aplicaţia de finanţare a fost depusă pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus chiar de acesta. În plus, Drulă susţine că nici reacţia Guvernului nu este potrivită. ”Problemele reclamate în scrisoare, privind ariile Natura 2000, sunt probleme de fond”, susţine Drulă.
 
”Ieşirea lui Răzvan Cuc de azi este încă o mostră de tupeu neruşinat. Nu se poate numi altcumva să reclami că a respins Comisia Europeană aplicaţia de finanţare pentru Autostrada Sibiu-Piteşti pe care chiar tu ai făcut-o. Prost. Mai ales pe partea de mediu. De ani de zile am spus că trebuie calumea pregătită şi această autostradă şi celelalte proiecte complexe (prin relief greu) de infrastructură pe care vrea România să le facă”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Cătălin Drulă.
 
Potrivit acestuia, nici răspunsul Guvernului PNL nu pare deloc convingător, ”ci din ciclul «staţi liniştiţi că nu e dracu' aşa negru»”.
 
”Ba, din ce ştiu eu, e chiar de rău. Pentru că la scrisoarea de observaţii a Comisiei trebuie răspuns în 3 luni, după cum spune şi ministrul, altfel finanţarea proiectului va fi respinsă. Dar problemele reclamate în scrisoare privind ariile Natura 2000 sunt probleme de fond. Nu pot fi rezolvate "din vorbe", iar pe fond, în niciun caz, în termen de 3 luni”, a mai scris drulă.
 
Acesta solicită Guvernului să publice scrisoarea de observaţii a Comisiei şi să vină cu detalii despre cum va fi obţinută finanţarea europeană pentru Sibiu-Piteşti.
 
”E vorba de miliarde de euro fără de care nu prea avem perspective să închidem coridorul european Nădlac-Constanţa” mai spus deputatul USR.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: