Război cu bijuteriile falsificate: cum vrea ANPC să combată contrafacerea metalelor şi pietrelor preţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bijuterii falsificate

Din cauza nivelului ridicat al falsurilor şi contrafacerilor şi al evaziunii fiscale, ANPC vrea să modifice ordonanţa privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase,  avertizând că poansoanele şi mărcile de garanţie au fost utilizate şi de alte persoane decât cele desemnate să facă testarea ori operatorii economici autorizaţi.

Astfel, în nota de fundamentare a ordonanţei, supusă dezbaterii publice pe site-ul ANPC, autoritatea arată că „nu se asigură protecţia consumatorilor la cel mai înalt nivel, din cauza nerespectării prevederilor referitoare la utilizarea mărcii de garanţie proprie, de către operatorii economici autorizaţi”.

Printre exemplele enumerate de autoritate se numără cazurile în care operatorii autorizaţi „nu au înregistrat poansoanele cu marca de garanţie proprie”, în alte situaţii poansoanele fiind utilizate „de către alte persoane decât cele desemnate să participe la testarea în vederea autorizării”.

Pe de altă parte, operatorii economici autorizaţi au permis şi altora, care nu aveau autorizaţie, să folosească mărcile de garanţie proprie.

Toate acestea au dus, în opinia ANPC, la un nive ridicat al falsurilor şi contrafacerilor, la dezvoltarea evaziunii fiscale şi la afectarea concurenţei.

În plus, legislaţia actuală, prea permisivă, „nu oferă soluţii pentru prestatorii de servicii provenind din alte state membre sau din state terţe care doresc să efectueze operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase pe teritoriul României”, susţine autoritatea.

Combaterea evaziunii fiscale va aduce statului în plus 10 milioane lei anual

Ca atare, ANPC propune eliminarea taxelor pentru autorizarea operatorilor economici şi a taxelor de viză anuală, ceea ce va diminua veniturile  bugetare cu circa 2,3 milioane de lei anual, promiţând în schimb că va aduce statului venituri de 10 milioane lei pe an din combaterea evaziunii fiscale.

„Prin eliminarea taxelor, veniturile bugetare se vor diminua cu cca. 2,3 mil lei anual ( cca. 11,5 mil lei pe 5 ani). Tarifele prevazute in proiectul de act normativ se constituie integral venituri la Bugetul de stat şi prin introducerea prevederilor referitoare la diminuarea evaziunii fiscale prevedem creşterea veniturilor bugetare la cca. 10,0 mil lei anual ( cca. 50,0 mil lei pe 5 ani)”, se arată în motivarea proiectului de modificare a Ordonanţei.

Ce mărci se vor aplica pe bijuterii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are, printre atribuţii, marcarea obligatorie a obiectelor din metale pretioase cu marca statului român si instituirea procedurii de recunoastere reciproca a marcii de stat. Acest lucru se va aplica şi în cazul „comercializării în alte state membre a obiectelor din metale preţioase, inclusiv a celor provenite din afara spaţului european (Turcia, Thailanda etc.), marcate în România cu marca statului român”.

Pentru a face faţă acestor sarcini, ANPC cere suplimentarea cu 20 de posturi a numărului de personal din cadrul Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Operatorii economici care aduc obiectele din metal preţios la marcat vor prezenta, obligatoriu, documentele de provenienţă.

Obiectele din metale preţioase se vor marca în mod obligatoriu cu următoarele mărci: marca de titlu - aplicată de producător; marca de responsabilitate - aplicată de operatorul economic care pune pe piaţă; marca de stat - aplicată de autoritatea competentă. 

Pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani

Proiectul de modificare a Ordonanţei privind modificarea şi completarea OUG 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare propune pedepse cu închisoarea pentru falsificarea mărcilor ori vânzarea obiectelor din metale preţioase nemarcate.

Astfel, falsificarea în orice mod a mărcilor de responsabilitate sau a mărcilor de stat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Folosirea mărcilor de responsabilitate sau a mărcilor de stat false ori folosirea unor mărci neînregistrate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, iar vânzarea obiectelor din metale preţioase care nu sunt marcate, au aplicată o marcă falsă sau falsificată se confiscă.

Sunt exceptate de la marcare:

 a) obiectele din argint în greutate de până la 2,00 grame;

 b) obiectele din paladiu în greutate de până la 2,00 grame;

 c) obiectele din aur în greutate de până la 1,00 gram;

 d) obiectele din platină în greutate de până la 1,00 gram;

 e) fragmentele de obiecte din metale preţioase;

 f) monedele, medaliile şi plachetele din metale preţioase;

 g) lingourile din metale preţioase;

 h) metalele preţioase sub formă de materii prime;

 i) obiectele confecţionate din metale preţioase destinate exportului.

Pentru aceste obiecte, ANPC eliberează certificate de testare sau rapoarte de încercare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite