Raport SAR: România s-a prefăcut că respectă acordul FMI, cu permisiunea FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economistul Florin Cîţu FOTO Mediafax
Economistul Florin Cîţu FOTO Mediafax

România nu a implementat niciuna din sugestiile FMI şi doar a mimat reforma economică în perioada  2009-2012. Aceasta e concluzia la care ajunge economistul Florin Cîţu în urma analizei prezentate în raportul SAR.

Raportul de Analiză şi Prognoză al Societăţii Academie Române (SAR) pe anul 2013 va fi lansat joi, ora 14. 00, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din Bucureşti.

Raportul demonstrează că în România nu a avut loc o consolidare fiscală şi nici austeritate, în accepţiunea clasică a celor două concepte şi consideră că evaluarea acordului de către FMI ca un succes nu are acoperire.

Singurul obiectiv atins din acordul cu FMI a fost deficitul bugetar, dar şi acela prin creşterea arieratelor guvernului, autorităţilor locale şi companiilor naţionale. Majorarea dramatică a arieratelor, creşterea taxelor,  dublarea datoriei publice, precum şi revizuirea în favoarea administraţiei de la Bucureşti a tuturor ţintelor au făcut creşterea economică -  şi aceea prognozată cu optimism de către FMI- improbabilă.
Analiştii SAR vor dezbate joi cu membrii guvernului dacă acordul merită reînnoit sau nu. FMI va trage propria sa concluzie în luna iunie a acestui an.

În tabelul următor sunt prezentate, pentru exemplificare, ţintele iniţiale ale arieratelor guvernului şi autorităţilor locale şi cum au fost ele revizuite în timp.

TABEL Ţinte arierate (variaţii) guvern şi autorităţi locale în miliarde RON

raport sar - Tabel Ţinte arierate (variaţii) guvern şi autorităţi locale în miliarde RON

Corupţia este principala ameninţare pentru relansarea economică

Clientelismul politic şi corupţia au dus de râpă bugetul Romaniei şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică, mai arată noul raport al SAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite