Raport SAR: Corupţia este principala ameninţare pentru relansarea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finanţare suplimentară a administraţiilor locale care nu îşi plătesc datoriile din trecut FOTO Arhivă Adevărul
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finanţare suplimentară a administraţiilor locale care nu îşi plătesc datoriile din trecut FOTO Arhivă Adevărul

Clientelismul politic şi corupţia au dus de râpă bugetul Romaniei şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică, susţine un nou raport al SAR (Societatea Academică Română) care va fi lansat joi, 14 martie, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România.

Raportul de Analiză şi Prognoză pe anul 2013 prezintă dovezi pe baza datelor Eurostat că ţări cu corupţie semnificativă, ca Italia, Grecia sau România cheltuiesc banul public pe un tipar cu totul opus ţărilor scandinave, cele mai bine guvernate de pe continent.

Banii sint cheltuiţi pe proiecte discreţionare, stadioane, catedrale sau parcuri, în vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sănatătea şi educaţia ramin cronic subfinanţate. Raportul arată dovezi statistice că ţările cele mai corupte au cele mai mari investiţii guvernamentale, cel mai mic buget pentru sanatate şi sanse mai mari sa aibă o balanţă negativă de plăţi, dat fiind că si colectarea taxelor e semnificativ mai mică în ţările corupte.

În Romania chiar în aceste zile are loc un conflict între baronii locali şi Ministerul de Finante, dat fiind că ministrul bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finanţare suplimentară a administraţiilor locale care nu îşi plătesc datoriile din trecut.

În Figura 4 se poate observa cum rata sporită de investiţii a guvernului este asociată cu mai multă corupţie, iar în Figura 5, inversul se poate observa  în raport cu cheltuielile pentru sănătate.

Raport SAR 1 Raport SAR 2


În Figura1 se poate vedea că ţările care controlează cel mai puţin corupţia precum România, Bulgaria, Italia au şi deficite mai mari în comparaţie cu ţări ca Danemarca, Suedia sau Finlanda. Cu cât o ţară controlează mai puţin corupţia, cu atât creşte deficitul, susţine raportul SAR.

Raport SAR 3

În Figura 2 se poate vedea că statele care controlează cel mai puţin corupţia, precum România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia, au şi cele mai mici rate de colectare a impozitelor.

Raport SAR 4
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite