Raport ONU: Măsurile de austeritate atacă agresiv economiile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de austeritate pentru acoperirea deficitelor bugetare împing economia globală către dezastru, prin tentativa greşită de a satisface pieţele financiare din lume, arată raportul anual al unei grupări din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Thinktank-ul UNCTAD din cadrul ONU a publicat raportul anual intitulat "Provocările politicilor post-criză în economia globală". Acesta arată că măsurile de austeritate adoptate de guvernele lumii atacă agresiv economiile europene şi pe cea americană, scrie Reuters.

"Mesajul este foarte pragmatic: trebuie să inversăm direcţia foarte repede", a declarat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.

Supachai, fost şef al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO), a atras atenţia că politicile restrictive financiar, concepute ca răspuns la recesiune, au fost eronate şi neadecvate.

Principalul autor al raportului, Heiner Flassbeck, a afirmat că politicile actuale au fost un dezastru. Flassbeck este şeful diviziei de strategii pentru dezvoltare şi globalizare din cadrul ONU şi fostul ministru de Finanţe al Germaniei.

"Dacă rata dobânzii este zero peste tot şi dacă guvernele menţin programele de diminuare a deficitelor bugetare şi de tăiere a cheltuielilor publice, atunci vom fi într-o recesiune permanentă", a avertizat Heiner Flassbeck.

image

"Şomajul depinde foarte mult de cerere. Dacă nu există cerere de angajare pe piaţa muncii atunci trebuie să intervină guvernul cu un program amplu de stimulare a economiei. Aceasta a fost politica anterioară în SUA. Acum situaţia s-a înrăutăţit pentru că salariile cresc într-un ritm mai lent decât în trecut şi va fi nevoie de un program de stimulare mai amplu", a adăugat Flassbeck.

Ieşirea din recesiune, o variantă a "formei fără fond"

Principalul autor al raportului a atras atenţia că guvernele lumii au încercat să încurajeze ieşirea din criza financiară fără a creşte numărul locurile de muncă, dar şi menţinând nivelurile salariale, în multe cazuri chiar diminuând veniturile lunare ale angajaţilor. Aceste politici nepotrivite au fost aplicate chiar muncitorilor care susţin 70% din economia globală: americani, japonezi şi europeni.

Raportul UNCTAD atribuie vina pentru recesiune dereglărilor de pe pieţele financiare, care au generat dezechilibrul "comportamentului de turmă" în rândul comercianţilor şi au permis o concentrare excesivă pe activităţile bancare.

"Am greşit şi în trecut, dar nu ne-am învăţat că ţările au o încredere prea mare în pieţele financiare, care nu sunt foarte sigure pe deciziile luate", a atras atenţia secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.

În opinia lui Supachai, guvernele consideră că, dacă aplică măsuri de austeritate, vor satisface pieţele financiare ce vor oferi rating-uri mai bune, înclusiv cele primite de la agenţii precum Moody's şi Standard&Poor's, care nu concep mereu cele mai bune evaluări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite