Raport: Criza economică este iminentă

Raport: Criza economică este iminentă

FOTO SHUTTERSTOCK

Aproximativ jumătate dintre companii cred că o recesiune este iminentă în următorii doi ani, iar 80% dintre companii sunt convinse că în 5 ani sau mai devreme vom asista la o nouă perioadă de recesiune, se arată în ultimul raport european al plăţilor, publicat joi de Intrum.

O nouă ediţie a Raportului European al Plăţilor prezintă tendinţele la nivel de plăţi şi cashflow pe care companiile din România le înregistrează.
 
Potrivit acestuia, foarte multe companii din România şi din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plată mai lungi decât cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara plăţile întârziate, companiile trebuie să îşi asume responsabilitatea de a cere şi de a oferi termene de plată corecte. Termenul mediu de plată al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 zile. În România, termenul de plată în zona B2B este de 32,5 zile pe când în sectorul public este de 27,4 zile. Cele mai lungi termene de plată se întâlnesc în Spania (52 zile), Grecia (45 zile) sau UK (44 zile).
 
În ce priveşte România, 78% din companii văd plăţile întârziate ca o reală problemă în dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal şi venitul companiei, pe când la nivel european, doar 50% dintre companiile intervievate îşi pun problema plăţilor întârziate.
 
Cauzele principale pentru care plăţile se efectuează cu întârziere în sectorul B2B sunt ineficienţa administrativă din cadrul companiei, situaţia financiară precară a companiei sau plăţile întârziate intenţionat. 
 
Din ce în ce mai mulţi consumatori preferă să folosească metode de plată digitale pentru a efectua plăţi curente, aşa că 63% dintre reprezentanţii companiilor româneşti sunt de părere că în 2, 5 sau 10 ani se vor efectua strict tranzacţii fără numerar. Românii sunt printre cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, în topul clasamentului situându-se Grecia, cu 67%.
 
Economia Europei prezintă semne de slăbiciune iar, în anumite ţări, declinul economic este mai accentuat decât în altele. Managerii şi proprietarii de afaceri care au experimentat deja o criză economică încep să ia măsuri de precauţie, astfel încât un eventual declin economic să nu afecteze foarte mult activitatea companiei.
 
Întrebaţi despre o viitoare recesiune, 19% dintre companiile româneşti declară că sunt deja în recesiune, 28% dintre acestea prevăd un nou declin economic într-un an, 28% prevăd criza în doi ani, iar 20% dintre companii prognozează o nouă recesiune în următorii 3-5 ani. Cumulat, 80% dintre companiile intervievate prevăd o nouă criză economică în următorii 5 ani. 
 
Raportul European al Plăţilor este bazat pe un studiu care a fost desfăşurat simultan în 29 de ţări din Europa, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. În acest raport, Intrum a adunat informaţii de la 11,856 companii din întreaga Europă pentru a obţine informaţii relevante despre comportamentul de plată şi sănătatea financiară aferentă afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza ediţiei dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 398 de companii locale, selecţionate aleator din punct de vedere al mărimii şi al industriei.
 
 “Educaţia financiară în sectorul business to business este din ce în ce mai importantă pentru o creştere sănătoasă. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie în orice companie şi stă la baza unei dezvoltări sustenabile. Cu ajutorul Raportului European al Plăţilor ne dorim să aducem în atenţia mediului de afaceri tendinţele financiare pe care companiile le observă în activitatea lor şi astfel, să se poata lua măsurile necesare.”, declară Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: