Magistraţii primesc lunar câte 18.000 lei de la stat pe lângă pensia de 2.000 de lei care li se cuvine. Ce planuri are ministrul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 2.600 de foşti magistraţi nu au contribuit deloc la sistemul de pensii. FOTO Arhivă
Peste 2.600 de foşti magistraţi nu au contribuit deloc la sistemul de pensii. FOTO Arhivă

Pensionarii magistraţi încasează în fiecare lună câte 18.000 de lei pe lângă pensia de 2.000 de lei care li se cuvine în baza contribuţiilor, ministrul Muncii, Raluca Turcan, precizând că a cerut „sistemului” propuneri, astfel încât să „nu depopulăm sistemul”.

Dincolo de pensia de peste 18.000 de lei, din aceasta se susţin din bugetul de stat 17.000 de lei, pentru că banii din contributivitate sunt în jur de 2.000 de lei. Magistratul ar fi putut să aibă pensie de 2.000 de lei, după aceste calcule, este exemplul dat  la Digi24. În acest sens, Raluca Turcan a făcut precizări.

"În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferenţe între legea salarizării şi pensiilor, în funcţie de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii îşi pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiţia. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituţionalitate şi propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul", a spus Raluca Turcan, la Digi24. 

Întrebată care va fi finalitatea şi ce se va întâmpla la finalul procesului de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii a precizat că scopul este ca pensiile foarte mici să crească mai repede, astfel încât sumele să fie echitabile.

"Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor şi în maxim un an şi jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechităţile şi cele mai mici să crească mai repede", a răspuns Turcan. 

"În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ţinem cont de jurisprundenţă", a mai precizat ministrul Muncii. 

Peste 2.600 de foşti magistraţi nu au contribuit deloc la sistemul de pensii

Potrivit datelor postate de Casa Naţională de Pensii (CNPP), pensiile magistraţilor au ajuns în medie în luna martie la 19.914 lei, din numărul total de 4.256 de pensionari doar 1.613 persoane având contributivitate la sistemul public de pensii.

În prezent, pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară, la fel şi în ceea ce priveşte numărul de pensionari beneficiari de pensii speciale, care nu se bazează pe contributivitate, fiind suplimentate lunar din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor.

pensii speciale martie 2021

Potrivit calculelor efectuate de „Adevărul”, în luna februarie a.c. aproape o treime dintre beneficiari (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu îşi primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuţii, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat.

Exceptând foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile, toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS.

Astfel, dintre cei 811 diplomaţi, 65 nu au plătit con tribuţii, încasând o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, adică un total de 375.895 lei/lună.

Numărul foştilor parlamentari şi funcţionari din Parlament care nu au plătit deloc contributivitate este ceva mai mare, respectiv 157 de persoane (dintre cei 775 de pensionari), aceştia încasând o pensie medie de 4.810 lei, respectiv 755.170 lei pe lună plătiţi din bugetul de stat.

De departe cea mai numeroasă categorie de beneficiari de pensii speciale care nu au plătit deloc contribuţii la sistemul de pensii este cea a foştilor magistraţi. 2.586 de foşti judecători şi procurori dintre cei 4.207 de foşti magistraţi nu au plătit deloc contribuţii, statul plătindu-le din taxele şi impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare lună.

Numărul foştilor grefieri şi alte categorii de personal auxiliar parchetelor şi instanţelor care încasează pensii speciale în medie de 4.798 lei fără să fi plătit CAS este de 161 de persoane, suma totală plătită acestora lunar din bugetul de stat fiind de 772.478 lei.

Dintre cei 596 de foşti angajaţi ai Curţii de Conturi care beneficiază de pensii speciale, doar 1 nu a plătit CAS, pensia medie lunară plătită acestuia din bugetul de stat fiind de 8.307 lei.

Cumulat, statul plăteşte, din taxele şi impozitele tuturor românilor, celor 2.970 de privilegiaţi pensii speciale de 53,38 milioane de lei pe lună, adică 640,63 milioane de lei pe an. Suma este aproape jumătate din pensiile speciale totale pe care cei 9.575 de pensionari privilegiaţi o încasează în fiecare an, respectiv 1,46 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite