Radu Crăciun, BCR Pensii: România este ţara cu cel mai mic buget din UE raportat la PIB, trebuie redusă evaziunea

Radu Crăciun, BCR Pensii: România este ţara cu cel mai mic buget din UE raportat la PIB, trebuie redusă evaziunea

Radu Crăciun,preşedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii

România are cel mai mic buget naţional, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creşte doar printr-o schimbare a filosofiei vis-à-vis de scăderile de taxe şi prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi preşedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Crăciun, în cadrul unui summit organizat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeană.

Situaţia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale şi printr-o schimbare a atitudinii faţă de scăderile de taxe, consideră economistul.

”Antreprenorii ar trebui să spună ”stop” tăierilor de taxe. Nu putem să avem şi autostrăzi şi taxe mici. Totodată, trebuie luate măsuri împotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Crăciun.

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apărării este mai mare decât în state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari.

”Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Apărare, în timp ce o ţară ca Marea Britanie are alocat 5,8%”, a spus Crăciun.

El consideră că este normal ca Europa să aibă două viteze, cât timp există state ca România care sunt în afara tabloului în ceea ce priveşte calitatea guvernanţei, iar pe plan intern există multe decizii proaste.

Economistul a avertizat că politicile fiscale din România nu au avut un rol în stabilizarea evoluţiei economiei, ci doar au potenţat creşterea economică, ceea ce sporeşte riscul unor evoluţii foarte volatile. 

”Noi am mai fost aici, când economia şi consumul creşteau cu cifre record. Problema este că şi volatilitatea econonomiei este una dintre cele mai mari. Avem creştere record, dar şi cifre record de recesiune”, a avertizat Crăciun.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: