Racordările la gaze şi energie electrică, în impas. Virgil Popescu: Distribuitorii nu mai fac faţă cererilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu, ministrul Energiei, propune formarea unui grup de lucru care să găsească soluţii pentru racordarea mai rapidă a populaţiei la gaze şi energie electrică
Virgil Popescu, ministrul Energiei, propune formarea unui grup de lucru care să găsească soluţii pentru racordarea mai rapidă a populaţiei la gaze şi energie electrică

Racordările la gaze naturale şi energie electrică au ajuns în impas din cauza numărului foarte mare de cereri depuse, ceea ce crează dificultăţi distribuitorilor, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În acest moment, legislaţia prevede că racordarea clienţilor la reţelele electrice de interes public şi la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se face gratuit, în sensul că finanţarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toţi consumatorii, scrie Hotnews.

Virgil Popescu s-a întâlnit marţi cu reprezentanţi ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Potrivit Ministerului Energiei, au discutat despre necesitatea identificării soluţiilor care să deblocheze situaţia generată de modificările legislative anterioare.

Ministrul energiei spune că această situaţie trebuie rezolvată acum.

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situaţie pentru care trebuie să găsim acum soluţii. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depăşind capacităţile fizice şi financiare ale furnizorilor de utilităţi. Această situaţie trebuie rezolvată acum", a spus Virgil Popescu.

Ministrul mai spune că propune un grup de lucru care să lucreze la găsirea unor soluţii.

"Trebuie să vorbim despre strategie, principii şi obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele şi să găsim balanţa în aşa fel încât să rezolvăm problemele punctual. În acest sens, mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ şi constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm problemele şi să găsim soluţii pentru toţi factorii implicaţi", a mai spus ministrul.

"Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branşamentelor avem consumatori casnici şi non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, mai consideră Virgil Popescu.

Racordarea este gratuită pentru consumatorii casnici, finanţarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitori, potrivit unor ordine recente al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreaţi de ANRE. Dar şi beneficiarul îşi poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite