Racordarea la curent, gratuită pentru toţi românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racordarea la reţeaua de energie electrică este gratuită pentru toţi românii, iar costurile vor fi recuperate prin tarifele de distribuţie, prevede o lege intrată recent în vigoare. Recent, şi racordarea la gaze a fost făcută gratuită.

Operatorii de distribuţie vor fi obligaţi, în cazul clienţilor casnici, să îi racordeze în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Cel mai important lucru este faptul că recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se va realiza într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie. Mai precis, dacă un client nou al unei companii se va racorda gratuit, costul racordării sale va fi suportat ulterior de toţi clienţii acelei companii prin tarifele de distribuţie pe care le vor plăti în facturi.

Parlamentarii au considerat că această prevedere este „firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.

În octombrie, Autoritatea de Reglementare în Energie a decis că firmele din România se vor putea racorda gratuit la reţelele electrice, şi în acest caz, costurile urmând să fie suportate de firma de distribuţie, care le va introduce în facturi şi, deci, vor fi suportate de toţi consumatorii.

La începutul lunii octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici. Ordinul prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme. „Adevărul” avertiza la acel moment că „gratuitatea” racordării nu va costa chiar nimic. Asta pentru că operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie.

Tariful de distribuţie este o componentă din factura finală la gaze şi este stabilit la intervale regulate de către ANRE. Aşadar, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze. Aşadar, ce se va întâmpla este că atunci când un consumator sau mai mulţi vor cere operatorului să îi extindă reţeaua până la poartă, costul acestei lucrări se va duce în tariful de distribuţie al acelui operator, care se va majora. Cine va plăti acel tarif mai mare? Toţi abonaţii acelui operator.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite