PSD reia atacul asupra companiilor străine. Vâlcov acuză un „jaf de 2 miliarde de dolari“ din neactualizarea preţului la gaze în ultimii 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a prezentat joi o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) care arată că bugetul ar fi pierdut 2 miliarde de dolari din cauza neactualizării preţului la gaze în ultimii 12 ani. Cu toate acestea, tocmai ANRM, aflată în subordinea Guvernului, era cea care trebuia să facă modificarea, dar a ignorat ani la rândul avertismentele în acest sens ale Curţii de Conturi.

Vâlcov insinuează că, pentru că nu s-a făcut actualizarea preţului la gaze, companiile petroliere care operează în România ar fi avut de câştigat, în defavoarea statului, care ar fi trebuit să încaseze la buget acei bani. 

Însă niciunul din guvernele perindate pe la Palatul Victoria în ultimii 12 ani nu a decis să facă această modificare, deşi ANRM se află în subordinea acestora.

Mesajul lui Vâlcov vine în condiţiile în care problema gazelor naturale a fost un subiect foarte dezbătut în acest an, existând numeroase tensiuni între Guvern şi Parlament şi companiile petroliere. 

Pe o parte, preţul de calcul al redevenţei a fost raportat la bursa de la Viena, măsură care a atras critici ample din partea companiilor, care au reclamat că acest preţ nu reflectă piaţa din România. 

Totodată, companiile aşteptau promovarea legii offshore care reglementează extracţia gazelor naturale din Marea Neagră şi care le-ar fi permis să ia o decizie de investiţii. Însă înainte de vacanţă companiile au fost „sancţionate” printr-o serie de prevederi care le-au pus în situaţia de a se mai gândi dacă vor continua investiţiile. Darius Vâlcov este unul dintre cei care a participat activ la dezbaterea acestei legi. Între timp, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestei legi, astfel că ea va reveni în Parlament.

Tot Vâlcov este şi cel care a propus plafonarea preţului la gaze, printr-un anunţ care a fost urmat de un proiect în acest sens al Ministerului Finanţelor. Acesta a creat turbulenţe în piaţă şi, între timp, a fost retras.

„Jaf de 2 miliarde dolari”

Acum, Darius Vâlcov reia atacul asupra companiilor, precizând că statul ar fi fost „jefuit” de 2 miliarde de dolari, din cauza neactualizării preţului la gaze. „Aşa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat aceşti bani pentru România? Alocaţiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcţia a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcţia şi dotarea a câte 3 grădiniţe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov”, scrie Vâlcov, pe Facebook.

Darius Vâlcov prezintă o notă în care a solicitat ANRM date privind impactul asupra bugetului de stat a neactualizării preţului de referinţă pentru gazele naturale pe perioada 2006-2018.

Răspunsul, venit din partea preşedintelui ANRM, Gigi Dragomir, foloseşte date dintr-un raport al Curţii de Conturi care arată că în perioada 2006-2010, prin neactualizarea preţului de referinţă al gazelor,  a fost diminuată redevenţa cuvenită bugetului de stat cu suma de 2,407 miliarde lei.

De asemenea, în perioada 2011-2015, din cauza perpetuării situaţiei, prejudiciul s-a majorat cu 4,671 miliarde de lei. Totodată, din aceeaşi cauză, şi anii 2015-2018 au adus o diferenţă de redevenţă datorată bugetului de stat de 975,985 milioane de lei.

nota anrm darius valcov

Tocmai ANRM trebuia să schimbe preţul de referinţă

Deşi Darius Vâlcov acuză indirect companiile petroliere că ar fi beneficiat de aceşti bani, vinovatul pentru neactualizarea preţului gazelor şi, deci, pentru gaura de la buget, este tocmai ANRM. 

ANRM este instituţia care stabileşte preţul de referinţă al gazelor naturale, iar mai multe rapoarte arată că, timp de 12 ani, ea a ignorat avertismentele Curţii de Conturi care cerea actualizarea preţului. 

ANRM se află, de asemenea, chiar în subordinea Guvernului, ceea ce înseamnă că toate guvernele din ultimii 12 ani,, indiferent de culoarea politică, au ignorat cu totul să actualizeze preţul de referinţă al gazelor.

Guvernele din ultimii 12 ani

- În 2006, în funcţie era Guvernul Tăriceanu I, continuat până în 2008 de Guvernul Tăriceanu II (PNL). 

- 2008-2012, Guvernele Boc I şi Boc II (PDL)

- 2012, Cătălin Predoiu şi Mihai Răzvan Ungureanu, premieri interimari (independenţi)

- 2012-2015, Guvernele Ponta I, II, III şi IV (PSD)

- 2015, Gabriel Oprea şi Sorin Cîmpeanu, premieri interimari (UNPR, ALDE)

- 2015-2017, Guvernul Cioloş (independent)

- 2017, Guvernul Grindeanu (PSD)

- 2017-2018, Guvernul Tudose (PSD)

- 2018, Mihai Fifor, premier interimar (PSD)

- ianuarie 2018-prezent, Guvernul Dăncilă. 

Abia în februarie 2018 a fost modificat preţul de referinţă al gazelor naturale, după ce în ianuarie Gigi Dragomir a fost renumit la şefia ANRM de către premierul interimar Mihai Fifor

Neregulile sesizate de Curtea de Conturi

În anul 2010, Curtea de Conturi a anunţat că statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei, deoarece preţul de referinţă al redevenţelor nu a fost actualizat, stagnând la valoarea din 2008. Curtea a dispus atunci să se ia măsuri pentru modificarea preţului de referinţă. 

Totodată, în decembrie 2016, Curtea de Conturi anunţa că auditul efectuat asupra activităţii ANRM privind concesionarea resurselor minerale în perioada 2011 - 2015 a scos la iveală o serie de nereguli, printre care faptul că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de ANRM, ceea ce a dus la stabilirea unor redevenţe mult mai mici.

„În timpul misiunii de audit, în baza indicatorilor prezentaţi de ANRM şi a raportărilor trimestriale ale titularilor de acorduri petroliere, pentru perioada 2011-2015, s-au estimat preţurile de referinţă lunare la gaze naturale în condiţiile stabilite la pct.II din Anexa la Ordinul preşedintelui ANRM nr.98/1998, rezultând diferenţe de redevenţă datorate bugetului de stat pentru perioada 2011-2015 în sumă estimată de 4.671.501.106,7 lei (1.390.987.220 USD)”, se arată în raport.

Astfel, deşi Curtea de Conturi a constatat, încă din anul 2011 (pentru perioada 2006-2010), aceste nereguli, ANRM a rămas în pasivitate, procedând în continuare, în perioada 2011-2015, la stabilirea preţului minim de referinţă în mod eronat.

Recent, consilierul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Dorinel Unsărescu, a declarat în cadrul unei dezbateri pe tema actualizării preţului de referinţă la gazele naturale, că statul a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei pentru că nu a actualizat acest preţ din 2008.

"Preţul de referinţă pentru calcularea redevenţelor nu a mai fost actualizat din 2008. Acest preţ este, la ora actuală, de 495 de lei pe mia de metri cubi. Între timp, piaţa a evoluat, au existat dereglementări în 2013 şi 2017. În această perioadă, din păcate, ANRM nu a avut disponibilitatea să ajusteze nivelul preţului de referinţă, astfel încât şi încasările la bugetul de stat să fie la nivelul pieţei", a spus Unsărescu.

Preţul, actualizat în februarie

Mesajul lui Vâlcov vine în contextul în care preţul de referinţă pentru gazele naturale a fost actualizat la începutul acestui an, în februarie, moment din care redevenţele pentru gazele româneşti s-au calculat în raport cu preţul din Austria, de la bursa de la CEGH Viena.

„În februarie 2018, ANRM a actualizat preţul de referinţă pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului preţ de referinţă, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creştere a încasărilor redevenţelor cu 117.031.604,16 RON”, se arată în nota prezentată de Vâlcov.

Deja se pregăteşte o nouă schimbare

În schimb, ANRM a anunţat deja, în luna iulie, că va renunţa la noua formulă, urmând să introducă alta. Instituţia a transmis că va elabora aşadar, până la sfârşitul anului, o nouă formulă de calcul a redevenţei pe care o plătesc companiile, care va folosi un preţ de referinţă de pe piaţa autohtonă (bursele OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri - BRM). „Vom veni cu o nouă formulă”, a declarat Dorin Ursărescu, consilierul preşedintelui ANRM, care a spus că se va renunţa la Baumgarten (bursa de la Viena), potrivit Economica.net.

Formula de calcul va ţine cont de specificul fiecărui zăcământ şi va fi „în funcţie de puterea calorifică a gazului, astfel încât să fie echitabil pentru toată lumea”, a mai spus Ursărescu. El a explicat că, în varianta iniţială, ANRM a luat în calcul utilizarea unui preţ de referinţă de pe piaţa autohtonă, însă când a analizat tranzacţiile interne a realizat că acestea erau de dimensiuni reduse şi că erau făcute doar de „doi operatori, OMV Petrom şi Romgaz”, potrivit profit.ro. Acum, ANRM aşteaptă ca tranzacţiile pe BRM să permită raportarea la această piaţă.

Citeşte şi: Teodorovici insinuează că firmele aduc oameni la protest pentru că Guvernul aplică măsuri care le sunt contrare

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii offshore

Verchere, OMV Petrom: Vrem să luăm anul acesta decizia de investiţii, dar vrem să ştim că vom avea un cadru fiscal predictibil

Guvernul plafonează preţul la gaze, cum a zis Darius Vâlcov

Finanţele vor da Ordonanţă pentru modificarea legii offshore, în toamnă

Autorităţile schimbă din nou redevenţa la gaze

Banii din gazele Mării Negre vor fi administraţi separat de bugetul de stat. Ce vor face investitorii, descurajaţi de legea offshore

Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaţilor. USR şi PNL s-au abţinut, PMP a votat împotrivă. Dragnea: Nu au fost negocieri în spatele unor uşi închise

Oficial: Preţul de referinţă al gazelor se va calcula în funcţie de bursa din Viena

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite