PSD rămâne fără ideologi economici: Cristian Socol anunţă că se retrage

PSD rămâne fără ideologi economici: Cristian Socol anunţă că se retrage

Cristian Socol FOTO Marian Iliescu

Economistul Cristian Socol, şeful Departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD şi unul din principalii artizani ai programului de guvernare, a anunţat că se retrage.

„The end. 14 ani. Din 2 iulie, un nou capitol”, a anunţat Cristian Socol, pe Facebook, fără a menţiona care sunt motivele plecării sale şi nici unde îşi va continua activitatea.

Socol a trecut însă în revistă principalele sale activităţi în această perioadă. „Contribuţie Programe guvernare 2008, 2012, 2016. Programe prezidenţiale 2009, 2014. Programe europarlamentare 2009, 2014, 2019. Sute de propuneri de politici publice fundamentate. Viziune pentru dezvoltare. Succes, eşec, lecţii”, a enumerat el, menţionând în cele din urmă că „stânga a ridicat România”.

Anunţul lui Socol a venit numai la două zile după ce premierul Viorica Dăncilă l-a angajat pe Dan Matei, director general în Ministerul Finanţelor, în funcţia de consilier de stat pe probleme economice, în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Recent, premierul Dăncilă l-a înlăturat din Guvern şi pe Darius Vâlcov, un alt „creier economic” al PSD.

Cine este Cristian Socol                                                    

Cristian Socol este economist şi profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, unde a predat sau predă microeconomie, macroeconomie, macroeconomie europeană şi politici economice europene.

De-a lungul timpului, Socol a fost consilier economic într-o comisie din Camera Deputaţilor (2006-2008), apoi al preşedintelui Senatului (2009-2010), ulterior a ajuns consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru (ianuarie – octombrie 2013), consilier personal al primului ministru, în guvernarea Ponta (noiembrie 2013 – octombrie 2015). El a mai ocupat funcţii în Fondul Român de Contragarantare şi în conducerea Salrom.

Cristian Socol a fost membru şi în Consiliul de Programare Economică, o instituţie recent înfiinţată în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pe care Liviu Dragnea a folosit-o drept un „guvern paralel”.

Cristian Socol este unul din principalii artizani ai programului de guvernare al PSD. El este cunoscut pentru că a insistat ca Guvernul să impună strategia „wage led growth”, adică o creştere economică bazată pe majorarea salariilor.

Numele soţiei sale, Aura Socol, a fost printre cele vehiculate pentru conducerea Băncii Naţionale a României, înainte ca PSD să anunţe că îl susţine tot pe Mugur Isărescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: