PSD învie măsuri de criză de pe vremea lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a fost de-a lungul timpului un critic aspru al Guvernului Boc, pe care l-a acuzat de toate relele din această ţară, însă acum că a ajuns la fundul sacului Guvernul a început să adopte măsuri de criză pe care le condamna cu ani în urmă.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că în buget există o „gaură“ de 7 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie să îi găsească pentru a acoperi deficitul. Drept urmare, atât ministrul, cât şi premierul Viorica Dăncilă au anunţat recent o serie de măsuri prin care plănuiesc să taie din cheltuieli. Ele vor fi prezentate, cel mai probabil, la rectificarea bugetară.

Interesant este faptul că PSD „împrumută“ acum câteva din ideile pe care le-a avut şi Guvernul Boc, măsuri de criză, deşi guvernanţii insistă că România nu este în prezent în criză.

„Nu pentru că nu sunt bani, ci sunt măsuri de bun-simţ“, este explicaţia pe care o dă Eugen Teodorovici pentru unele măsuri.  

Interzis la cumularea pensiei cu salariul de la stat

Una dintre măsurile pe care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le analizează este ca pensionarii care lucrează la stat să nu mai poată cumula pensia cu salariul pe care încă îl încasează pentru că nu s-au retras din activitate. „Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat!“, afirma recent Teodorovici.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat a fost introdusă prima dată de Guvernul Boc, care a dat o ordonanţă în acest sens, la finalul anului 2008. Ulterior, măsura a fost declarată neconstituţională de către CCR.

Atac la pensiile speciale

O altă idee luată în considerare de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Guvernul Boc a desfiinţat pensiile speciale, dar ulterior PSD le-a reintrodus, începând cu anul 2015. Acum, PSD nu poate să le elimine, pentru că ar încălca o decizie a CCR care a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate. Soluţia pe care a găsit-o este să le supraimpoziteze, recunoscând de facto că pensiile speciale sunt o povară pentru buget.

Concedieri de bugetari

Tot ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că rectificarea bugetară va fi însoţită de concedieri ale bugetarilor. „Nu pentru că nu sunt bani, ci sunt măsuri de bun-simţ“, explica Teodorovici, recent, deşi PSD critica Guvernul Boc, în criză, pentru faptul că dădea afară bugetari, deşi la acea vreme tăierile de posturi erau o necesitate.

Angajări la stat îngheţate

Încă de la finalul anului trecut Guvernul a decis ca în 2019 angajările la stat să fie îngheţate. „Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice”, arată o ordonanţă aprobată de Executiv în decembrie.

Ea prevedea de asemenea că instituţiile pot angaja oameni numai pe jumătate din posturile care se eliberează pe parcursul anului, prin demisie, pensionare, deces, emigrare etc.

Această soluţie a fost aplicată şi de guvernul Boc, în plină criză, când ocuparea posturilor eliberate natural a fost limitată la o angajare la patru plecări.

Impozit forfetar

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a lansat recent şi ideea reintroducerii impozitului forfetar, respectiv o sumă fixă stabilită anual de către stat pe care să o plătească circa 1,1 milioane de firme.

Impozitul forfetar a fost o măsură aplicată timp de un an şi jumătate de Guvernul Boc, între mai 2009 şi octombrie 2010, responsabilă la această vreme pentru falimentul a peste 150.000
de firme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite