DOCUMENT PSD îngroapă bugetul în amendamente. Social-democraţii vor să crească deficitul cu cel puţin 40 de miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Social-democraţii conduşi de Marcel Ciolacu au avertizat că vor îngropa bugetul în amendamente şi s-au ţinut de cuvânt FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Social-democraţii conduşi de Marcel Ciolacu au avertizat că vor îngropa bugetul în amendamente şi s-au ţinut de cuvânt FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Social Democrat a depus 35 de amendamente la legea bugetul pentru anul viitor, pe care Guvernul Orban îşi asumă, luni, răspunderea în faţa Parlamentului. De asemenea, social-democraţii au depus amendamente şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114. Impactul bugetar ar fi peste 40 miliarde lei, numai pentru legea bugetului.

Mai precis, printre amendamentele depuse de PSD se numără cel referitor la suplimentarea cu 6 miliarde de lei pentru asigurarea dublării alocaţiilor, după ce legea a fost adoptată de Parlament, dar şi suplimentarea bugetului  cu 19 miliarde pentru primari. De asemenea se propune alocarea a 3,4 miliarde pentru programul Start Up Nation, 7 miliarde pentru modernizarea spitalelor, şi 2 miliarde pentru programul de irigaţii. PSD vrea bani pentru creşterea burselor elevilor - 600 de milioane de lei, 500 de milioane pentru PNDL, 900 de milioane pentru crescătorii de păsări, 260 de milioane pentru programul Mierea în şcoli, 300 de milioane pentru Programul suinelor şi 310 milioane suplimentarea subvenţiei pentru motorină, pentru agricultori.

Amendamentele depuse de parlamentarii PSD implică cheltuieli bugetare de 41 de miliarde de lei, care ar creşte deficitul cu peste 4% din PIB. PSD a avertizat anterior că va îngropa bugetul în amendamente.

Amendamente la modificarea OUG 114

Social-democraţii au depus amendamente şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114. Printre propunerile partidului se numără majorarea din 2020, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 10%, ajungând astfel la 775 de lei. Totodată, PSD solicită majorarea indemnizaţiei de merit cu 7,2%, ajungând la 6.690 lei, conform Mediafax.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menţine la 640 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% şi este de 704 lei. (2) Începând cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se majorează cu 10% şi este de 775 lei”, prevede amendamentul adus pentru articolul 32 al OUG.

PSD precizează că indemnizaţia socială trebuie majorată anual, pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor.

„De indemnizaţia socială beneficiază circa 950.000 de pensionari cu vechime incompletă de muncă. Nivelul indemnizaţiei sociale trebuie majorat anual pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor, cu atât mai mult cu cât nivelul indemnizaţiei sociale este sub coşul minim de consum. Majorarea este necesară şi pentru a se asigura un raport corespunzător cu nivelul salariului minim, care se majorează anual. Sumele necesare pentru finanţare se pot asigura prin îmbunătăţirea colectării contribuţiilor de asigurări sociale. ”, motivează PSD.

Un alt amendament vizează eliminarea punctelor 1-11 din articolul 1 al OUG 114, astfel încât programele de investiţii pentru staţiunile balneare, grădiniţe şi Fondul de dezvoltare şi investiţii să fie menţinute: „Menţinerea programelor de investiţii pentru staţiuni balneare şi gradiniţe, precum şi a Fondului de dezvoltare şi investiţii, programe decisive pentru dezvoltarea staţiunilor balneare şi a localităţilor şi accesul copiilor la educaţie şi sport”, subliniază PSD.

Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu solicită majorarea, din ianuarie 2020, a indemnizaţiei de merit cu 7,2%, ajungând astfel la 6.690 lei.

„Majorarea indemnizaţiei de merit este necesară pentru corelarea evoluţiei salariului minim şi pentru a menţine caracterul stimulator al acesteia”, transmite PSD.

Totodată, PSD propune menţinerea posibilităţii ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat.

„Este necesar să se menţină posibilitatea ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat pentru că, în caz contrar, acestea au beneficii mai reduse din majorărilor pensiilor publice. Exemplu ptr anul 2020. Diferenta dintre o persoană care contribuie doar la sistemul public si căruia de la 1 septembrie 2020 îi creşte punctajul ptr anul 2020 cu 40% ptr toată contribuţia la pensii iar pentru o persoană care contribuie şi la sistemul public şi la sistemul privat, 85% din punctaj i se majorează cu 45% şi 15% cu rata de performanţă a fondului, de regulă 3%. Deci cel care cotizează în ambele sisteme pierde la pensia viitoare”, prevede modificarea propusă de PSD pentru OUG 114.

Amendamente PSD - buget 2020 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite