PSD dă atacul la Consiliul Concurenţei. Daniel Zamfir şi Şerban Nicolae l-au scos pe preşedintele Klaus Iohannis din joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a pus la cale schimbări majore la Consiliul Concurenţei, a cărui numire vrea să şi-o subordoneze, scoţându-l pe preşedinte din joc. Senatul a aprobat miercuri modificările plănuite.

UPDATE Senatul a votat, miercuri, cu voturile PSD, ALDE şi PMP, modificările propuse de PSD la legea Consiliului Concurenţei, prin care preşedintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituţiei.

Proiectul a fost aprobat cu 80 de voturi „pentru”, de la PSD, ALDE, PMP, 48 de voturi „împotrivă” , din partea senatorilor PNL, USR, UDMR şi două abţineri. 

Actul normativ a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor, fără modificările introduse pe ultima sută de metri de cei doi senatori PSD. Senatul este for decizional.


Senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir au introdus pe ultima sută de metri o serie de modificări la legea de funcţionare a Consiliului Concurenţei. Proiectul în forma modificată va fi pe ordinea de zi de miercuri a Senatului.

Mai precis, cei doi senatori vor să îl scoată pe preşedintele Klaus Iohannis din procedura de nominalizare şi numire a preşedintelui Consiliului Concurenţei şi să treacă această competenţă în atribuţiile unor comisii conduse tot de PSD-işti.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a propus, printr-un departament, ca Plenul Consiliului Concurenţei să fie numit prin decret de către preşedinte, pe baza votului dat de Parlament, dar propunerea să vină din partea Comisiilor juridice şi a Comisiilor economice reunite ale celor două Camere.

Senatorul PSD Daniel Zamfir este preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, în timp ce conducerea Comisiei pentru politică economică din Camera Deputaţilor este asigurată tot de un PSD-ist, respectiv de Gheorghe Şimon. Preşedintele comisiei de industrii din Camera Deputaţilor este PSD-istul controversat Iulian Iancu.

În prezent, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului, şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae propune creşterea radicală a membrilor Plenului Consiliului Concurenţei, de la 7 la 11, dar şi numirea lor la propunerea grupurilor parlamentare, din nou scoţându-l pe preşedinte din joc.

Amendamentul arată: „Plenul Consiliului Concurenţei este organul colegial de conducere, format din 11 membri, după cum urmează: un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 8 consilieri de concurenţă, numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere”.

Legea arată în prezent că plenul este format din 7 membri, respectiv un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă, iar numirea lor se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului, după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Şerban Nicolae susţine că „independenţa şi imparţialitatea Consiliului Concurenţei se poate asigura doar pe baza voinţei Parlamentulului”, iar actuala formă, prin care Colegiul Consultativ primeşte avizul Guvernului şi este numit de către preşedintele României „face ca membrii Consiliului Concurenţei să fie rezultatul unei voinţe politice dezechilibrate şi subiective”.

Şerban Nicolae a propus de asemenea menţinerea prevederii ca durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei să fie de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior, după ce o modificare anterioară elimina limitarea la o singură reînnoire.

În plus, Şerban Nicolae propune şi ca mandatele actualilor membri ai conducerii să înceteze la data depunerii jurământului de către viitorii membri. Legislaţia actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

Modificările au fost aduse de comisia economică şi cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir şi Şerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.

Consiliul Concurenţei este condus, de la înfiinţare, de Bogdan Chiriţoiu.

Senatorul Daniel Zamfir are un loc istoric de atacuri la Consiliul Concurenţei. Cel mai recent „război” pe care i l-a declarat lui Bogdan Chiriţoiu a inclus acuzaţii că instituţia a muşamalizat o investigaţie privind înţelegeri între bănci pentru creşterea ROBOR în 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite